Mladić iz Čelinca uspješno spaja fakultet, rad, prijatelje i sport

Dvadesetdvogodišnjem Bojanu Laziću iz sela Brezičani kod Čelinca ništa nije teško pa u isto vrijeme niže uspjehe na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci i pomaže roditeljima u poslovima poput poljoprivrede kako bi uspješno izdržavali domaćinstvo.

– U toku semestra rano ujutro idem na predavanja na fakultet. Svakodnevno putujem autobusom 40 kilometara u jednom pravcu. Nakon predavanja i obaveza na fakuletu vraćam se kući, gdje pomažem roditeljima u izvršavanju raznih poslova – priča mladić.

Njegov otac Veselko je ratni vojni invalid, a nakon povrede na radu u inostranstvu bio je prisiljen da se vrati u rodni kraj.

– Pomažem mu da ostvarimo primanja za kućni budžet pa se bavimo eksploatacijom šume i izvlačenjem trupaca traktorom i raznim poljoprivrednim poslovima – kaže Bojan, koji je i u osnovnoj i srednjoj elektrotehničkoj školi u Banjaluci bio odličan učenik.

Ovog studenta treće godine elektrotehničkog fakulteta ništa ne sprečava da ostvaruje zavidne rezultate na fakultetu i na prestižnim takmičenjima iz njegove struke.

– Na “Elektrijadi” u Budvi ove godine sam se takmičio iz predmeta analiza elektroenergetskih sistema i osvojio sam treće mjesto, a moja ekipa, koju su činila tri studenta, bila je druga – kaže Bojan, koji je osvojenim trećim mjestom na ovom takmičenju ušao u grupu studenata s najboljim ostvarenim uspjehom, koji su ove godine predstavljali ETF Banjaluka na “Elektrijadi”.

Iako kod kuće obavlja razne poljoprivredne poslove i pomaže ocu, kako bi obezbijedili što bolje uslove života, to Bojana nije spriječilo da sve ispite polaže u roku, ali i da svoje slobodno vrijeme iskoristi na najbolji način.

– Učim i spremam se za ispite većinom u večernjim satima, a kada je potrebno i cijeli vikend provedem učeći. Uvijek se trudim da i pored mnogobrojnih obaveza nađem vremena za druženje s prijateljima i djevojkom – kaže Bojan, koji učestvuje i na fudbalskim turnirima i rekreativno igra košarku.

Osim što pomaže ocu u raznim poslovima, Bojan često sa sestrama Milicom i Vesnom priskoči u pomoć i majci u domaćinstvu.

– Kao što je potrebna dobra organizacija vremena, veoma važnu ulogu igra i volja za napredovanjem i želja za pomoć roditeljima – naglašava Bojan.

Elektroenergetiku je izabrao jer je imao veliku želju za proučavanje i sticanje novih znanja iz te oblasti, ali i zbog malog broja studenta koji se opredjeljuju za taj smjer.

– Prilikom upisa na fakultet čuo sam da mali broj studenata diplomira na smjeru elektroenergetika, što me još više motivisalo da upišem taj studijski program – kaže Bojan.

Mladim ljudima savjetuje da prate svoje želje, stvaraju radne navike i da budu uporni i istrajni u ostvarenju svojih ciljeva, pošto se na kraju svaki trud isplati.

– Nakon što diplomiram planiram da potražim posao u svojoj struci sa zadovoljavajućim primanjima za prikladan život u našoj zemlji i da nastavim master studije – rekao je Bojan i dodao da će tek ako u tome ne uspije potražiti sreću u inostranstvu. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*