Mladen Đurić sa prosjekom od 9,79 na korak od diplome Medicinskog fakulteta

Da trud, rad i ljubav prema nauci mogu nanizati zapažene uspjehe svjedoči i primjer dvadesetčetvorogodišnjeg Mladena Đurića iz Čelinca, studenta šeste godine medicine na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, koji je s prosjekom ocjena 9,79 na korak do diplome.

– Tokom studija su veoma bitni organizacija vremena i dobro postavljeni prioriteti, ali je ključna ljubav prema nauci i prema ovom poslu, a ja ovo zaista radim iz ljubavi i to me najviše motiviše tokom studija – rekao je ovaj mladić.

Sa odličnim uspjesima u školovanju počeo je još od malih nogu, kada je bio đak generacije u osnovnoj školi i nosilac diplome “Vuk Karadžić”.

– Nakon osnovne škole upisao sam srednju medicinsku školu, imao sam jasan cilj da budem ljekar i to sam već kao mali znao. Želio sam da pomažem ljudima, a shvatio sam da je to najbolje tako što ću im pomoći da pobijede bolest sa kojom se suočavaju – kaže Mladen.

Cijelo vrijeme bio mu je cilj da stekne što je moguće više znanja iz svih oblasti medicine i da se spremi za bitku za zdravlje. Ljekarski poziv Mladen doživljava veoma ozbiljno i smatra da u medicini nema prostora za grešku, tako da mu to daje dodatnu odgovornost koju posao ljekara nosi, pa ulaže maksimalne napore za svaki ispit koji sprema.

– Na drugoj godini fakulteta sam napisao naučnoistraživački rad u oblasti mikrobiologije, a bio sam i student demonstrator na predmetu anatomija u školskoj 2013/14 godini – priča Mladen.

Uspješni mladić odlično govori engleski i njemački jezik, a učenje i poznavanje njemačkog jezika su mu mnogo pomogli kada je otišao na razmjenu studenata u Njemačku, gdje je proveo mjesec u Univerzitetskoj klinici u Erlagenu.

– Prvi period prakse na ovoj klinici, koja se u Njemačkoj svrstava među deset najboljih, proveo sam na hirurgiji, gdje sam maksimalno učestvovao u radu asistirajući profesorima u sali – priča Mladen.

Nakon hirurgije, radio je na kardiologiji i taj dio je obuhvatao rad na odjelu, stacionarni dio, ehokardiografske sale, sale za kateterizaciju srca i elektrofiziologiju. Proveo je određeni period i u ambulantama, a tokom kompletnog boravka imao je stalne obaveze.

– Tokom prakse u Univerzitetskoj klinici u Erlagenu jedan profesor obučavao je jednog, maksimalno dva studenta, a profesori su maksimalno posvećeni i voljni da objašnjavaju, tako da nosim odlično iskustvo iz Njemačke – rekao je Mladen i dodao da je boravkom u Njemačkoj usavršio praktične vještine i proširio znanje.

Kada je u pitanju specijalizacija, Mladena privlači oblast interne medicine, a od hirurških grana najinteresantnija mu je kardio-hirurgija. Iako mnogi medicinari odlaze u inostranstvo, Mladen se nada ponudama za posao u RS, jer ima želju da ostane u svojoj zemlji.

– Želio bih, kada bih imao podršku države, da određene oblasti medicine koje se ne praktikuju u Banjaluci i RS specijaliziram u inostranstvu, pa da onda daljim radom tu oblast pokrenem i u Banjaluci – naglasio je uporni mladić, koji je na rang-listi za stipendiju Fondacije “Dr Milan Jelić” zauzeo prvo mjesto u oblasti medicinskih i zdravstvenih nauka. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*