Mićić mijenja Govedaricu i SDS vodi u zagrljaj SNSD-a

Potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić najizvjesniji je novi lider te strane, a zajedno sa još jednim potpredsjednikom Milovanom Bjelicom utire put i saradnji sa SNSD-om i predsjednikom te partije Miloradom Dodikom. 

Pozivajući se na izvore bliske vrhu SDS-a, “Euroblic” piše da će naredne sedmice biti održana sjednica Predsjedništva stranke na kojoj bi lider Vukota Govedarica trebalo da podnese izvještaj u vezi sa ostvarenim izbornim rezultatom.

Kako tvrde ti izvori, sasvim je izvjesno da će već na toj sjednici biti pokrenuto i pitanje odgovornosti Govedarice za izborni rezultat SDS-a, koji je za mnoge u stranci razočaravajući, zbog čega bi se i na toj sjednici moglo da zatalasa u vezi sa njegovom smjenom sa čela stranke.

U tom kontekstu Mićićevo ime ovih dana se najčešće provlači u redovima SDS-a kao najizvjesnijeg kandidata za Govedaričinog naslijednika, odnosno budućeg predsjednika stranke.

Od njega se očekuje da SDS u većoj mjeri transformiše, ali i približi SNSD-u u toj mjeri da mu omogući čak i zajednički ulazak u vlast kako u Banjaluci tako i u Sarajevu.

To bi, s druge strane, Dodiku omogućilo da se olako riješi u posljednje vrijeme i ne tako omiljenog koalicionog partnera DNS-a.

Da je takav scenario na pomolu govori i kafa koju su, daleko od očiju javnosti, popili Dodik, Mićić i Bjelica.

Oni su se sastali prije dva dana u jednom od banjalučkih kafića i razgovarali o potrebi da se animozitet između SNSD-a i SDS-a u što većoj mjeri suzbije, a time i podjela među narodom, koja je proteklih mjeseci poprimila neviđene razmjere.

Mićić i Bjelica nisu odgovarali na pozive, ali su izvori rekli da je ta kafa bila samo uvod u naredne na kojima bi mogao da im se pridruži i Obren Petrović, aktuelni gradonačelnik Doboja i budući poslanik SDS-a u Parlamentu BiH.

Inače, Petrović je već javno rekao da će budući poslanici SDS-a iz Doboja i u Narodnoj skupštini RS i u Parlamentu BiH podržavati Dodika u želji za jedinstvom i slogom.

– Naš interes je da nastupamo jedinstveno radi zaštite interesa RS i očuvanja njenih institucija – izjavio je Petrović.

S druge strane i sam Bjelica je prije nekoliko dana izjavio za Srnu da je potpuno jasna pobjeda Dodika u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH Dodika i da je to realnost koju treba prihvatiti.

– RS i njene institucije moraju svima nama da budu na prvom mjestu i treba sve činiti da dođe do napretka i boljeg života. Nisam ni za kakvu destabilizaciju i agoniju u RS i ne smijemo dozvoliti nikakve turbulencije ni zbog RS, ni zbog srpskog naroda koji se dovoljno napatio za našu državu. RS je potreban zajednički nastup svih srpskih predstavnika ne samo na nivou BiH, već i u RS. Ako se uđe u bilo kakve razgovore, a lično jesam za razgovore sa svima s ciljem stabilnosti RD, treba imati na umu cijeli paket – i nivo RS, i distrikt Brčko i nivo BiH i lokalne zajednice – rekao je Bjelica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*