Mektić: SIPA može da privede Dodika

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je, ukoliko se predsjednik RS Milorad Dodik ne odazove na poziv koji mu je Tužilaštvo BiH uputilo u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom, moguće izdati naredbu za prisilnim privođenjem koju će najvjerovatnije sprovesti SIPA.
– Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio spriječen nekom višom silom, izdaje se naredba za prisilno privođenje. Tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan – niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva BiH – rekao je Mektić.
Na pitanje koja bezbjednosna agencija je nadležna da izvrši eventualno prisilno privođenje, Mektić je rekao da bi u ovom konkretnom slučaju to najvjerovatnije bila SIPA. U Tužilaštvu BiH je ranije rečeno da je Dodik pozvan da svjedoči u predmetu koji se odnosi na neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom o Danu Republike.
Ustavni sud BiH ocijenio je da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se 9. januara obilježava Dan Republike. RS je odbacila tu odluku i raspisala referendum na kojem se skoro 100 odsto gađana izjasnilo da žele da i dalje Dan Republike bude obilježavan 9. januara.
Tužilaštvo BiH je zbog referenduma formiralo predmet u kojem će biti saslušani odgovorni za njegovo raspisivanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*