Medvjed hara selima oko Kneževa, ubio dvije svinje

Medvjed koji već dvije godine kruži okolinom Kneževa i pravi štetu na imovini, u petak ujutru je u selu Bokani, zaseoku Mitrovići, na imanju Bogdana Mitrovića napravio štetu ubivši dvije svinje ukupne težine više od 400 kilograma.

Bogdan kaže da je prije odlaska na spavanje pregledao imanje i sve je bilo u redu.

– Imao sam tri svinje, medvjed je jednu ubio, drugu smo morali priklati kako bih iskoristio bar nešto od nje, a treća je malo povrijeđena i ona je preživjela. Te dvije stradale svinje su imale više od 400 kilograma i mjesečno sam za njih davao 180 KM, te sam i zbog toga u gubitku – rekao je Mitrović za “Nezavisne novine”.

On kaže da je ujutru ustao, ne znajući da je medvjed bio u njegovom dvorištu.

– Ujutru kada sam se probudio, došao je zet da tovarimo piljevinu i pitao me gdje su mi svinje. Rekao sam mu da su u svinjcu. Međutim, onda smo vidjeli da su vrata provaljena i krenuo sam u potragu za svinjama. Prateći trag krvi kud je medvjed vukao svinju, sreo sam i medvjeda koji je bio na metar i po od mene. Kada me je ugledao, riknuo je i otišao niz jarak – rekao je Mitrović.

Nebojša Vuković iz Poljoprivredne službe u opštini Kneževo kaže da već skoro dvije godine jedinka medvjeda pravi štetu u zaseocima oko Kneževa.

– U više sela i zaselaka oko Kneževa kao što su Bokani, Mitrovići i Pavlovići, medvjed pravi problem svakih 15 do 20 dana i ove godine uglavnom napada svinje, a po jednom je napao pčelinjak i kravu. Očigledno je navikao na svinjsko meso – rekao je Vuković.

On je istakao da su zaprimili prijavu u petak ujutru da je medvjed počinio štetu na jednom imanju.

– Medvjed je izvukao jednu od svinja kroz otvor za izđubrivanje. Vlasnik je imao tri svinje, jednu je odmah usmrtio, druga je morala biti zaklana, a treća je imala male povrede i preživjela je. Lovci nemaju potrebu ići na teren, ne vrijedi da traže medvjeda, jer je on zaštićen i šteta se plaća. Lovci mogu ustrijeliti medvjeda jedino ako se obrate nadležnima i dobiju dozvolu, jer se radi o jedinki koja već duži period pravi štetu – istiçe Vuković.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović rekla je da su policijski službenici nakon prijave izašli na teren i konstatovali da je u mjestu Bokani medvjed usmrtio dvije svinje, te su obavijestili o tome Komunalnu policiju i Lovačko udruženje u Kneževu.

Tokom prošle godine medvjed je u mjestu Kobilja kod Kneževa ubio kravu tešku oko 400 kilograma, koja je bila na ispaši na njivi. Medvjed je i u prošloj godini i u naselju Bregovi kod Kneževa ušao u dvorište jednog od mještana i tamo napao i povrijedio svinju tešku oko 170 kilograma. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*