Loša vijest za pušače, cigarete ponovo poskupljuju

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je danas odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2019. Godinu koja podrazumijeva novo poskupljenje cigareta od Nove godine.

Utvrđeno je da nova minimalna i specifična akciza na cigarete i duvan bude primjenjivana od 1. januara 2019. godine. Prema usvojenoj odluci, od 1. januara 2019. godine minimalna akciza iznosiće 2,86 umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će akciza na duvan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnje 104 marke. Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM.

Odlukom je propisano da poreski obveznici i trgovci moraju da popišu zalihe cigareta na dan 1. januara, a popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2019. godine. Predviđeno je da poreski obveznici moraju kalukulacije maloprodajnih cijena formiranih shodno ovoj odluci dostaviti do 30. novembra ove godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*