Ljekari optuženi zbog prevare i krivotvorenja

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnice protiv tri ljekara Zdravstvenog centara u tom gradu zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale.
Pedijatar Nada Elez, transfuziolog Nadežda Peulić i internista Vesna Vujačić-Petrović optužene su da su radeći na poslovima ljekara u medicinskim dokumentima koje su izdavale navodile nepripadajuća subspecijalistička zvanja.

Trima odvojenim optužnicama Tužilaštvo im he stavilo na teret da su u otpusnicama, odnosno ljekarskim nalazima i mišljenjima, pored pripadajućih specijalističkih zvanja navodile i zvanja iz oblasti subspecijalizacije, iako su bile svjesne da ih ne posjeduju.

One su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice, odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan uticaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja neonatologa (Elez), hematologa (Peulić) i onkologa (Vujačić-Petrović).

Zbog toga su optužene za krivično djelo posebni slučajevi krivotvorenja isprave za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta sve tri optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*