“Kupusna mafija” vara kupce u Banjaluci

Misleći da kupuju kupus “varaždinac” mnogi Banjalučani su nasjeli na trik vještog prodavca koji im je prodao trulež umotanu u listove te vrste.

Kupus koji važi za kvalitetnu sortu za kiseljenje “planuo” je proteklih dana sa jednog od kamiona na banjalučkoj Novoj pijaci. Vješti, ali još nepoznati prodavac, Banjalučanima je utrpao ko zna koliko vreća običnog bijelog i trulog kupusa umotanog u listove “varaždinca”.

Jedan od prevarenih Banjalučana koji je na pijaci pazario pet vreća kupusa misleći da se radi o “varaždincu”, ispričao je da se zaprepastio kada je shvatio da je nasjeo na trik prodavca koji mu je prodao obični truo kupus.

– Da ga vidim, morao bih da mu čestitam na prevari. Ubijedio me da je “varaždinac”, ta neka sorta koja je kvalitetnija, a onda i da moram da čekam tri dana dok ne otvorim vreće, dok sazri. Rekao mi je da ga je tek obrao i da mora da stoji koji dan dok sazri. I ja sam tako i uradio. Kad sam otvorio vreće i počeo da odmotavam bijeli i to još truo kupus, nisam mogao da dođem sebi. Svaka glavica je bila umotana u dva lista “varaždinca”, a ja sam kupio pet vreća. Još sam u šoku, svaka mu čast kako me prevario – priča on.

Na fotografijama se dobro vidi da je bijeli obični kupus zamotan u listove druge sorte. Prevareni kupac kaže da je fotografisao kupus da bi pokazao prijateljima kako i oni ne bi nasjeli na prevaru.

– Dobro sam prošao jer sam kupio manju količinu i izgubio 20 maraka. Da je barem taj bijeli valjao, pa da ga iskoristim, već je i on bio truo. Čovjek ispred mene kupio je sigurno 20 vreća. Bila je velika dužva na pijaci taj dan, kupovali su ljudi mnogo od tog prodavca, ali niko od nas nije gledao ko je i šta je. Osim toga, dobro se zaštitio pričom o čekanju da kupus sazri za tri dana. Toga se nikad ne bih sjetio – priča kupac nesvakidašnjeg kupusa.

U Inspektoratu RS kazali su da im niko nije prijavio prevaru sa kupusom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*