Karadžić očekuje pozitivan ishod, uoči presude pisao aforizme

Prvi predsjednik RS Radovan Karadžić smiren dočekuje današnje izricanje pravosnažne presude u Hagu, nada se pozitivnom epilogu i vjeruje da će nepravda prema njemu biti ispravljena, pišu “Večernje novosti”.

Karadžić vjeruje da će Žalbeno sudsko vijeće ispraviti nepravdu iz prvostepene presude i uvažiti argumente iz njegove žalbe, budući da je precizno ukazao na mnoge nelogičnosti i površnosti u zaključivanju prvostepenog vijeća.

Prvi predsjednik RS, koji je na više mjesta dokazao da su njegovu krivicu utvrdili samo na osnovu pretpostavki, zbog toga je veliki optimista i ubijeđen da se ne može dva puta zažmuriti pred istinom i činjenicama.

Njegov brat Luka Karadžić rekao je za “Večernje novosti” da se Radovan dobro drži i da vjeruje da je pravda dostižna.

– Najbolje poznaje svoj predmet, zna da je bilo mnogo lažnih svjedočenja i zbog toga je optimista. Svima nam je ulio nadu da će se ovaj proces dobro završiti, tako da se svi nadamo i vjerujemo u pravdu – rekao je Luka Karadžić.

Uoči izricanja presude, Karadžić je poslao “Večernjim novostima” četiri svoja aforizma koja je napisao u pritvoru u Sheveningenu – “Ko ujutru proguta svoj ponos, možda nešto i večera”, “Nova govorna mana: SPORAZUM se izgovara kao SPORAZIM”, “On je budala, ali energična budala” i “A ko stoji iza propalog čovjeka?”.

Karadžić je prije dvije godine u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora za navodni genocid u Srebrenici, zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću počeće danas u Hagu u 14 časova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*