Kafići i trgovine neće biti odmah zatvarani ako ne izdaju fiskalne račune

Poreski obveznici koji ne budu izdavali fiskalne račune ubuduće bi se mogli suočiti sa većim novčanim kaznama, a ukoliko ih plate u ostavljenom roku izbjeći će zatvaranje objekata na 15 dana kao što je sada praksa.

Vlada RS utvrdila je danas nacrt izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama kojim su propisane kazne od 10.000 do 20.000 KM za neizdavanje fiskalnog računa. Ministar finansija RS Zora Vidović objasnila je da je zakonskim izmjenama definisana novčana kazna kao zamjena za zatvaranje objekta.

– Ako kazna bude plaćena u roku od 48 časova, objekat neće biti zatvoren. U suprotnom, biće zatvoren 30 dana, a ne 15 kao što je bilo propisano do sada. Ponovljenim prekršajem novčana kazna bila bi dvostruko veća, a objekat zatvoren 60 dana. Ovim zakonskim rješenjem želimo umanjiti nivo sive ekonomije, što podržava i poslovna zajednica – rekla je Vidovićeva nakon sjednice Vlade.

Značajan broj poreskih obveznika u Kotror Varošu, posebno ugostiteljskih i trgovačkih radnji, bio je suočen sa zatvaranjem nakon što su poreski obveznici prilikom kontrola utvrdili da ne izdaju obavezne fiskalne račune.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*