Iskustva iz Njemačke donio u Čelinac i otvorio fabriku

“MRD engineering” je mlada kompanija koja se bavi proizvodnjom mašinskih dijelova i nalazi se u Čelincu.

Jedan od osnivača kompanije Radojko Stanković primjer je investitora iz dijaspore koji svoju radnu sedmicu provodi radeći u inostranstvu, uz istovremeno praćenje razvoja svog poslovnog koncepta u BiH.

– Živim u Njemačkoj, pa sam dobar dio mjeseca u putu. Koristim svaki slobodan trenutak da dođem ovdje i pratim rad naše kompanije, a svakodnevno sam u kontaktu sa našim ljudima ovdje. Izazov je raditi na dvije strane, ali ne bih uložio da ne vjerujem da možemo napraviti posao – kaže Stanković.

Prepreka je puno, potrebna im je kvalifikovana radna snaga, da bi ostvarili profitabilnost ne smiju im se događati greške u proizvodnji, a i nedovoljna transportna povezanost često ih usporava.

– Međutim, cijenom se možemo nametnuti na zapadnim tržištima, a s tim je onda lakše prevazići početne prepreke. Prenoseći iskustva iz inostranstva osigurali smo i prepoznatljivost naše male kompanije po kvalitetu realizacije narudžbe – dodaje Stanković.

Firma proizvodi mašinske dijelove kroz preciznu mehaniku i CNC mašine, a osvojila je povjerenje kupaca i sada njena uprava želi da je profiliše kao kompaniju koja radi na maloserijskoj i pojedinačnoj proizvodnji.

– Imamo savremenu opremu visokog kvaliteta. Nedavno smo nabavili i nove mašine. Sarađujemo sa USAID-ovim projektom “Diaspora Invest” koji će nas podržati u sufinansiranju nabavke mašina i u edukaciji radnika. Izuzetno je važno za kompaniju koja raste da se kadrovi usavršavaju i da izgradimo jezgro tima koja može da iznese i najkompleksnije zadatke – kaže Stanković i dodao da želi da iskustvo koje je stekao radeći u Njemačkoj i radnu etiku i disciplinu prenese na nove generacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*