Hapšenje u Čelincu zbog odlaska na ratište u Ukrajinu

Prvi put u BiH uhapšena je osoba osumnjičena za odlazak na ratište na području Ukrajine, a prema nezvaničnim informacijama pripadnici SIPA su u srijedu priveli muškarca u Čelincu.

Pripadnici SIPA su pretresli i objekte koje koristi osumnjičeni.

– Pretresi su obavljeni zbog sumnje da je osumnjičleni počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama – pojasnili su u Tužilaštvu BiH i dodali da u ovom trenutku ne mogu otkrivati više detalja o ovom slučaju.

Izvor blizak istrazi rekao je za “Euroblic” da su inspektori došli do saznanja da na području Čelinca boravi osoba koja se jedno vrijeme nalazila u Ukrajini na ratištu.

– Pretresena je njegova kuća i drugi objekti. Tom prilikom izuzeti su određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem krivičnom postupku. Osumnjičeni je uhapšen, ali je poslije kriminalističke obrade pušten da se brani sa slobode. Ovaj muškarac srpske nacionalnosti je već jednom hapšen na području Srbije zbog istog krivičnog djela – rekao je isti izvor.

U jednoj od bezbjednosnih agencija BiH je potvrđeno da je ovo prvi slučaj da je neko uhapšen u BiH zbog odlaska na ratište u Ukrajinu.

– Do sada smo privodili osobe koje su boravile u Siriji ili Avganistanu. Ne pravimo nikakve razlike između toga na kojim ratištima borave naši državljani i ako bude još slučajeva da je neko odlazio u Ukrajinu da bi se borio i oni će biti uhapšeni – pojasnio je izvor iz te bezbjednosne agencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*