Gest banjalučkog ljekara, besplatna pomoć za sve koji nemaju novca

Očni ljekar i vlasnik Očne klinike “Svjetlost” u Banjaluci Bojan Kozomara uradio je nezamislivo u privatnoj doktorskoj praksi – ponudio je besplatnu ljekarsku pomoć svima koji nemaju dovoljno novca za odlazak kod oftalmologa.

Kozomara je na društvenim mrežama pozvao sve koje imaju oftalmološke nalaze i slike dijagnostičkih pretraga na oku, a žele drugo mišljenje, da mu se jave i da će im što prije odgovoriti.

– Iskreno, nisam imao nikakav plan. Ideja se, jednostavno, javila sama. Nakon 14 godina rada shvatio sam da naši pacijenti lutaju u traženju odgovora na pitanja koja su povezana sa stanjem ili oboljenjima oka. Previše se oslanjaju na internet, koji nije uvijek najpouzdaniji, ali im i doktori nisu najdostupniji – kaže Kozomara.

Nije prošao ni puni sat otkako je postavio ovaj svojevrsni “mali oglas”, a pitanja i nalazi počeli su pljuštati. Mnogi su ga u komentarima pitali da li je siguran u to šta radi i da li je pravi ljekar.

– Prvog dana bilo je sigurno 40 pitanja. Svima sam odgovorio. Nekima odmah, a nekima u toku dana, jer su neka pitanja tražila duži odgovor – navodi Kozomara.

Bolesti očiju, ističe on, sve je više i teško je izdvojiti najzastupljenije. Od onih lakših, najčešća je bolest suhog oka, a od težih dijabetička retinopatija, odnosno oboljenja očnog dna kod šećerne bolesti.

– Ljudi danas mnogo gledaju u kompjuter i mobitele. To donosi izvjesne probleme. Treba na vrijeme otkriti oboljenje – pojašnjava Kozomara.

Vraćajući se na svoj jedinstven potez, Kozomara kaže da je humanitarni rad stvar karaktera pojedinca.

– Kao što neko uživa u skupljanju skupocjenih stvari, tako neko drugi uživa u humanitarnom radu. Ne znam kako neko može živjeti na ostrvu bogatstva okružen morem siromaštva i biti srećan – kaže Kozomara i dodaje da je za njega ljepota života u dijeljenju i davanju, a ne u sabiranju i uzimanju. (Srpskacafe.com)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*