Fond zdravstva preuzima finansiranje nabavke i ugradnje aparata za djecu

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS finansiraće nabavku i ugradnju kohlearnih implantanata za djecu sa oštećenim sluhom, a ovu zdravstvenu uslugu će pružati Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

Iz FZO navode da je to omogućeno izmjenom Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu koji je usvojio Upravni odbor Fonda, a čija bi primjena trebalo da počne u drugoj polovini marta.

– Budući da trošak ugradnje kohlearnog implanta za jednog osiguranika iznosi oko 32.000 KM, ovo će biti velika finansijska olakšica za roditelje djece sa oštećenim sluhom, jer će ubuduće Fond u potpunosti snositi troškove nabavke i ugradnje ovog aparata – saopšteno je iz FZO RS.

Kohlearni implantanti se ugrađuju uglavnom djeci sa urođenom obostranom gluvoćom, kao i djeci sa progresivnim postlingvalnim gubitkom sluha ili stanja nakon menignitisa.

– Studije i iskustva kod djece kojoj su ugrađeni kohlearni implantanti su pokazali da djeca, zahvaljujući ovom aparatu imaju uredno razvijen govor, redovno pohađaju školu i aktivni su članovi društvene zajednice. Svjetske studije su dokazale da je uspješnost i efektnost ugradnje kohlearanog implantanta mnogo veća ako se djeci ugradi u što ranijoj životnoj dobi – istakli su u FZO.

Poslovno opredjeljenje FZO, kako je navedeno, jeste da osiguranicima u kontinuitetu obezbjeđuje dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

– Finansiranjem nabavke i ugradnje kohlearnog implantanta Fond nastavlja proširenje prava osiguranih lica. To je isključivo rezultat odgovorne poslovne politike, a ušteđeni novac se usmjerava za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite. I prošle godine smo pojednostavili proceduru i proširili prava iz oblasti medicinskih sredstava, a ovim potezom potvrđujemo naše nastojanje da zdravstvenu zaštitu u kontinuitetu čini mnogo boljom – naveli su u FZO.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*