“Fićo“ budi uspomene na Titovu miliciju

Uspomene na čuvenu jugoslovensku miliciju oživjele su na ulicama Banjaluke kojima patrolira “fićo“ uniformisan u plavo-bijele boje sa natpisom “milicija“.

“Fićo“ je proizveden 1984. godine, a kilometar sat trenutno stoji na oko 88.000 pređenih kilometara. Svi djelovi u njemu su originalni, a tek male izmjene pretrpio je spoljašnji izgled.

Novi imidž originalnoj verziji legendarnog autmobila kragujevačke “Zastave“ udahnuo je Radovan Šibanić, koji za njegovim volanom ponosno krstari od Vardara do Triglava.

– Automobil je kod mene nekoliko godina, a u ovoj verziji je završen prije tri-četiri mjeseca i potom registrovan. Bio sam u mnogim gradovima širom BiH, Srbije i Hrvatske. Idem gdje god stignem i družim se sa ljubiteljima starih automobila – rekao je Šibanić.

Gdje god da se pojavi, “fićo“ izaziva veliku pažnju, posebno među starijim generacijama kojima “milicija“ budi nostalgiju. Nerijetko se pored njega fotografišu i policajci.

– Na automobilu ne piše “policija“, nego “milicija“ tako da sa saobraćajcima nema problema. Osim na susretima oldtajmera, ne smijemo da koristimo svjetlosne uređaje i sirene, a ovaj natpis je dozvoljen. Nisam imao ni najmanji problem sa policijom. Naprotiv, i kod njih je izazvao simpatije – priča Šibanić.

Pred “fićom“ je počasni krug bivšom Jugoslavijom, a poslije završetka sezone susreta oldtajmera krenuće put Njemačke. Cilj je u Dortmundu gdje će ga preuzeti Radovanov prijatelj, koji je zahtijevao da za njegovu kolekciju oldatajmera bude urađen i milicijski “fićo“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*