Država plaća dio stambenih kredita, raspisan konkurs

Konkurs za subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove raspisalo je danas Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i biće otvoren 30 dana.

Ministar porodice, omladine i sporta RS  Sonja Davidović rekla je da su osnovni uslovi da bi postali korisnik subvenicije državljanstvo RS, prebivalište na teritoriji RS, da je korisnik imao do 35 godina starosti u momentu podzizanja kredita i odobren kredit kod Investiociono-razvojne banke RS.

– Poseban program subvencija kamatne stope za mlade i mlade bračne parove ministarstvo uspješno realizuje od 2008. godine. Punih 11 godina se uspješno realizuje ovaj projekat i to je činjenica na koju smo ponosni, na ovaj način pomogli smo otplatu kredita za 3.398 korisnika kredita i za te namjene Vlada RS izdvojila je 9,7 miliona KM – rekla je Davidovićeva.

Ona je naglasila da je u toku godine planirano da za ove namjene bude izdvojeno iz budžeta RS 1,7 miliona KM, te da će u skladu sa raspoloživim sredstvima i mogućnostima pokušati i u drugoj polovini godine da raspišu još jedan konkurs.

– S obzirom na to da za ovaj projekat vlada veliko interesovanje, naše opredjeljenje je da se još jednom potrudimo da raspišemo konkurs kako bi svim mladim ljudima koji obezbjeđuju prvu stambenu jedinicu i svoj krov nad glavom omogućili da konkurišu za subvenciju – kaže Davidovićeva i napominje da se period važenja subvencija veže za rok isplate kredita.

Ona je pojasnila da je ranije bilo kašnjenja prilikom isplate subvencija, ali da su trenutno sve subvencije isplaćene i da niko nije oštećen, te će se u narednom periodu potruditi da obezbjede redovnost isplata na zadovoljstvo svih korisnika.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, su napomenuli da su do sada svi korisnici koji su konkurisali ispunjavali uslove na kraju i dobili subvenciju, osim onih koji su imali više od 35 godina ili nisu podigli sredstva iz Invesriciono-razvojne banke RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*