Divojarac sa Ugra završio u štali u Kneževu

Poslije vukova i medvjeda iz pravca kanjona Ugra kroz naseljeni dio sela Šolaji u Kneževu prošetao je i divojarac kojeg je uhvatio mještanin Dalibor Stojanović i u namjeri da ga nahrani zatvorio u štalu gdje o neobičnom gostu brine već nekoliko dana.

O nesvakidašnjoj posjeti bruji cijelo selo, a Stojanović kaže da nema ko nije došao da vidi planinsku divljač, koja je budila divljenje i radoznalost.

Divojarčevi najveći neprijatelji su vuk i pas, zbog čega mještani sumnjaju da je u selo zalutao bježeći od njih. U to vjeruje i Stojanović, koji kaže da je divojarac veoma uplašen i da neće ni da jede.

– Divojarac, kojeg je skoro nemoguće uhvatiti živog jer skače po nekoliko metara, prošao je putem pored moje kuće. Dao sam sve od sebe da ga ulovim. Prilikom “borbe” me je ubo u ruku – ispričao je Stojanović.

Divojarca je smjestio u štalu, nakon čega je obavijestio lovačko udruženje čiji su ga članovi odmah obišli.

– Dao sam mu da jede, međutim, hranu i vodu nije ni pogledao, samo je nepomično ležao. Zato sam odlučio da ga sa lovcima vratim u kanjon Ugra – rekao je Stojanović ne krijući sreću što je uspio da uhvati živog divojarca.

Upravnik lovišta Šumskog gazdinstva “Čemernica” Kneževo Marko Marković kaže da je riječ o mladom mužjaku.

– Vjerovatno je zbog velikog broja grla ove divljači pobjegao iz kanjona. Inače, mlađa divljač divokoza bježi pred starijim grlima, koja zauzimaju svoju teritoriju i na taj način istjeruju mlade. To je razlog pojave divojarca u selu – rekao je Marković.

O nesvakidašnjem događaju obaviješten je Veterinarski institut RS “Dr Vaso Butozan” Banjaluka i Lovački savez RS, čiji su predstavnici trebali da obiđu divljač i uvjere se da li je zdrav za povratak u divljinu.

– Izlazak divojarca je samo jedan od znakova dobrog gazdovanja lokalnog šumskog gazdinstva, jer nije zabilježen slučaj da ova divljač napušta svoja staništa. To je moguće jedino u slučajevima kada dođe do naglog rasta ove populacije, što se vjerovatno i dogodilo – kazao je Marković i dodao da je divokoza, poput srndaća, bezopasna i mnogo bojažljiva životinja, koja se rijetko može vidjeti i u bolje snabdjevenim zoološkim vrtovima, jer ju je teško pripitomiti. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*