Đajić: Nove hirurške sale na Paprikovcu spremne za prve operacije

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić izjavio je da će u ponedjeljak prvu operaciju u novoopremljenim hirurškim salama u sjevernom krilu UKC-a obaviti domaći i ruski ljekari iz Sankt Peterburga.

– Riječ je laparoskopskoj operaciji tumora debelog crijeva uz minimalan rez, poslije koje se pacijent vrlo brzo oporavlja i biva pušten kući nakon samo nekoliko dana. Razlika između ove i klasične operacije debelog crijeva je ogromna, a dovoljno je reći da nakon klasične operacije pacijent ostaje u bolnici i do 15 dana, a na bolovanju od tri do šest mjeseci – rekao je Đajić.

On je objasnio da će nakon preseljenja svih klinika pod jedan krov, koje će biti obavljeno 22. septembra, biti mnogo lakše organizovati rad i zbrinjavanje najugroženijih pacijenata.

– Do sada smo sanirali, adaptirali i pustili u funkciju centralni medicinski blok u kojem će ležati pacijenti, radimo adaptaciju južnog krila gdje će biti poliklinički dio i Kardiohirurgija i završili smo sjeverno krilo, gdje je smješten Urgentni centar i Patologija – rekao je Đajić.

On je dodao da će u sjevernom krilu biti zbrinjavani svi hitni slučajevi, gdje je smještena intenzivna njega i novoopremljene hirurške sale, kakve imaju samo najsavremeniji zdravstveni centri na svijetu. Đajić je napomenuo da će ovo značiti ogroman tehnički i organizacioni napredak, jer se prilikom zbrinjavanja pacijenata neće gubiti na vremenu zbog dovoženja sa stare lokacije na Paprikovac, radi CT-a i magnetne rezonance.

– Veoma često izlječenje pacijenata jednako zavisi od stručno pružene pomoći koliko i od vremena pružene pomoći. Sada će pacijenti u Urgentnom centru na samom prijemu imati kompletnu dijagnostiku, gdje ćemo pacijenta moći da obradimo za desetak minuta i da ga samo desetak metara dalje zbrinemo u jednoj od dvije vrhunski opremljene hirurške sale. Već su kompletirani timovi za hitna zbrinjavanja pacijenata koja će se mjeriti minutima, a ne satima, što je od velikog značaja za pružanje zdravstvenih usluga – naglasio je Đajić i dodao da je ove godine više od 100 ljekara UKC išlo na edukaciju u inostranstvo kako bi spremno dočekali rad na najsavremenijoj opremi.

Đajić je dodao da sve zaposlene u UKC-u nakon otvaranja sjevernog krila čeka težak posao preseljenja pacijenata sa stare lokacije.

– Sada imamo oko 150 pacijenata na lokaciji u gradu koje trebamo prevesti na Paprikovac i paralelno organizovati rad na dvije lokacije. Očekujemo da će u narednih 10 do 15 dana preseljenje biti završeno i da će sav posao biti organizovan na Paprikovcu – rekao je Đajić.

Novoizgrađeno sjeverno krilo UKC-a trebalo bi svečano da otvore predsjednik RS Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i on, kao generalni direktor najveće zdravstvene ustanove u RS.

– Očekujemo delegaciju iz Srbije, koju će činiti oko 20 ljekara i direktora vodećih zdravstvenih ustanova i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. Imamo najavu da bi otvaranju mogao da prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – rekao je Đajić i dodao da očekuje i niz drugih visokih zvanica i od 5.000 do 10.000 građana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*