Cvjeta biznis sa preprodajom grobnica

Prodajem grobnicu sa dva grobna mjesta na groblju “Sveti Pantelija” u Boriku, dobra lokacija, hitno, glasi jedan od oglasa na internetu u kojima prodavci nude grobnice.

Banjalučani su prepoznali unosan biznis u preprodaji grobnih mjesta, kojih je na grobljima u gradskom području sve manje.  Cjenkanje je svakako dopušteno jer dobra lokacija podrazumijeva i visoku cijenu.

– Cijena je 12.000, ali možemo se još dogovarati. Stvarno je na super mjestu, odmah do škole, drugi red. Okolo ima prostora, nema onih grobova milion da morate stajati – rekao je muškarac koji prodaje gorbnicu.

U pogrebnom društvu “Sveti Pantelija” tvrde da na tom groblju nema više slobodnih mjesta. Aletrnativa očigledno postoji, ali je paprena.

Što se Gradskog groblja tiče, grobnica košta tri puta manje.

– Zgroženi smo ovim postupcima građana. Odmah sam pretpostavio da se radi o grobljima kojima ne gazduje Gradsko groblje koje je kao javno komunalno preduzeće u vlasništvu grada Banjaluke, jer kod nas izrađena betonska grobnica košta 3.980 maraka sa PDV-om i to je fiksna cijena. Ako neko vrši preprodaju trećim licima onda mora još da plati prenos vlasništva – rekao je direktor Gradskog groblja Banjaluka Nedeljko Milaković.

Iako on nije siguran da se preprodaja isplati, pojedini su ipak našli računicu pa razvili posao na privatnim grobljima. U Banjaluci se, za sada, posluje uglavnom putem oglasa. U pojedinim zemljama regiona tu vrstu biznisa digli su na viši nivo, pa grobna mjesta prodaju putem agencija za nekretnine, a moguća je i kompenzacija za automobil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*