Četiri medalje za četiri jela banjalučkih kuvara

Banjalučki kuvari Predrag Tošić i Bojan Dragić briljirali su na 15. internacionalnom takmičenju u Istanbulu, gdje su u konkurenciji 2.000 kulinarskih majstora iz 40 zemalja sa svih kontinenata osvojili četiri medalje – dva zlata i dvije bronze.

Za svako jelo koje su pripremili dobili su po jedno odličje.

– Zadovoljni smo rezultatima jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Uostalom, takva su sva nadmetanja koja organizuje Svjetska asocijacija kuvara. Bilo je naporno i teško, ali su medalje potisnule umor u drugi plan. Prije svega, za nas je ovo lijepo iskustvo jer smo i naučili i vidjeli dosta toga – rekao je Tošić, koji radi i kao profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi.

Istakao je da su nastojali da dostojno reprezentuju gastronomiju ovog podneblja, ali i da osvjetlaju obraz škole i kolega. Takmičenje je održano u 15 kategorija i Tošić se nadmetao u tri, a Dragić u jednoj.

– U pripremi jela od ribe, restoranskog deserta i svježe tjestenine osvojio sam dvije zlatne i bronzanu medalju, dok je  Dragiću pripala bronza u pripremi jela od ribe – naglasio je Tošić.

Ni Dragić ne krije zadovoljstvo rezultatima.

– Bila je to odlična prilika da vidimo gdje nam je mjesto u odnosu na svijet. Na takvim manifestacijama imaš mogućnost da dosta toga naučiš i vidiš nove tehnike pripremanja gastronomskih specijaliteta, razmijeniš iskustva sa kolegama. Izazov je za nas još veći jer nemamo ni velike sponzore ni mogućnost ulaganja kao drugi – rekao je Dragić, dodajući da su zadovoljni jer sa manjim budžetima uspijevaju postići dobre rezultate.

Ovo je drugo učešće banjalučkih kuvara u Istanbulu, a uspješni su bili i 2014. godine kada su se Tošić i njegova dvojica kolega iz grada na Bosforu vratili sa 12 medalja. Banjalučki kuvari dobili su poziv da u martu učestvuju na Internacionalnom takmičenju u Solunu, a u junu na svjetskim takmičenjima na Tajlandu i Indoneziji, ali će o putovanju odlučiti finansije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*