Čelinac postavlja odlikaše na bilborde

Skupština opštine Čelinac donijela je odluku da krajem školske godine panoi sa fotografijama odlikaša iz osnovnih i srednjih škola o trošku opštine budu postavljeni na reklamne bilborde kako bi im na taj način odali počast i zahvalnost na uspjehu i zalaganju.

Osim učenika generacije na bilbordima bi se trebali naći i đaci koji su postigli uspjeh na važnijim školskim takmičenjima.

Pokretač inicijative je odbornik Dragan Vuković, koji smatra da će na taj način lokalna zajednica stimulisati učenike, iskazati im zahvalnost zbog zalaganja i uspjeha tokom školovanja i ujedno im dati podstrek da i nakon školovanja ostanu živjeti i raditi u svojoj opštini.

– Lokalna zajednica trebalo bi i u budućnosti da povede računa o ovim ljudima, prije svega da ih zadrži na našem području i obezbijedi im zaposlenje. Trenutno vlada prava pomama za odlaskom mladih u inostranstvo, odlazi kadar koji je najkvalitetniji i tako lako ih puštamo da odu. Mi takvim ljudima treba da pružimo šansu i da im ukažemo na to da će na prvom mjestu rad i zalaganje biti cijenjeni – kaže Vuković.

Predsjednik Skupštine opštine Čelinac Dejan Kurtinović kaže da su odbornici izglasali navedeni zaključak i da ga je on potpisao, ali da inicijativu uzima sa rezervom.

– Ja bih na neki drugi način motivisao djecu. U Skupštini opštine Čelinac prošle godine smo, na primjer, primili sve učenike generacije sa roditeljima i u ime opštine uručili im novčane nagrade, zahvalnice i knjige, a to ćemo uraditi i ove godine. Ne vidim nijedan razlog zašto bi postavljanje na bilborde nešto više motivisalo učenike. Ipak su to maloljetna djeca, mislim da bi u našim školama trebali da se malo pozabave time i provjere da li je to sve ispravno i u skladu sa zakonom – kaže Kurtinović.

Zbog iseljavanja i pada nataliteta u Čelincu je za pet godina nestala jedna škola srednje veličine. Ove školske godine Čelinac ima 1.232 učenika osnovnih škola, što je za đaka manje u odnosu na 2013. godinu. (Mondo)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*