Bračni par glumio sirotinju kako bi prisvojio novac

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv supružnika Dž. P. i Dž. A. koji su optuženi da su lažnim prikazivanjem siromaštva putem televizijske emisije prevarili donatore.

U optužnici je navedeno da su supružnici u periodu od druge polovine marta do 5. aprila 2017. godine, sa namjerom da ostvare protivpravnu imovinsku korist, produkciji emisije ”Ispuni mi želju” televizije ”Hajat” uputili pismo u kom su opisali da su teškog imovnog stanja.

Na taj način su C. Š, koja ih je prva kontaktirala u ime redakcije emisije ”Ispuni mi želju”, doveli u zabludu zbog čega ih je pozvala na učešće u emisiji. Supružnici su 5. aprila prošle godine došli u prostorije ”Hajat” televizije i u emisiji ispričali da su njih dvoje i njihovo dijete starosti devet mjeseci u teškom imovinskom stanju. Predočili su i fotografije na kojima je prikazan pomoćni drveni objekat u kom navodno žive i koji im je dao M. K. na upotrebu.

U emisiji su naveli da mjesečno ostvaruju primanja od 250 maraka i da time plaćaju ratu kredita od 150 KM, te da nemaju sredstava za osnovne potrebe za sebe i dijete i da nemaju gdje živjeti.

– Supružnici su to naveli u emisiji iako su znali i bili svjesni da je Dž. P. vlasnik više nekretnina upisanih u zemljišno – knjižni izvod na kojima su dvije njive i stambena zgrada, da je korisnik invalidnine u mjesečnom iznosu od 108,86 i da prima penziju od 622,72 KM – navedeno je u optužnici.

C. Š. im je predala 500 evra prikupljenih od dobrovoljnih priloga građana i saopštila im da će preostalih 1.550 KM prikupljene pomoći biti uplaćeno na račun salona namještaja u Brčkom, u kom izaberu stvari koje su im potrebne.

Nakon emitovanja emisije 4. maja 2017. godine, uslijedila je reakcija građana koji su sugerisali da imovno stanje porodice Dž. P. nije onakvo kakvim su ga prikazali. Supružnici su 11. maja došli u prostorije televizije ”Hajat” i vratili 850 KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*