Biznismen Mladen Milanović Kaja preuzima Novu banku

Kompanija “MG Mind”, u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje, kupila je akcije Nove banke za 2,9 miliona KM, a u narednim danima će kroz još nekoliko milionskih transakcija postati njen najveći pojedinačni akcionar.

Blok poslom na Banjalučkoj berzi “MG Mind” je juče kupio 4.151.303 akcije po cijeni od 0,7 KM po akciji.

“MG Mind” je danas kupio još jedan paket akcija za oko četiri miliona KM, a u narednim danima trebalo bi da postane vlasnik od 15 do 20 odsto kapitala banke, što će ga koštati od 15 do 20 miliona KM.

Milanović će ovih dana kupiti maksimalno deset odsto, a potom sačekati saglasnosti Agencije za bankarstvo RS za dalje preuzimanje, za šta je već podnio zahtjev.

Akcije “MG Mindu” su odlučili prodati trenutno najveći pojedinačni akcionar i bivši direktor Nove banke Milan Radović koji ima 7,9 odsto akcija banke, “Interpromet” Novi Grad Dragana Pilipovića u čijem vlasništvu je 6,2 odsto, porodica Avlijaš koja ima 3,2 odsto akcija, te firme “Financ” koja ima tri odsto i “Euroline” sa 2,5 odsto akcija banke.

Dosadašnja prosječna tržišna cijena akcija Nove banke na Banjalučkoj berzi bila je niža za osam feninga od cijene koju je pristao platiti Milanović. Nominalna vrijednost svake od 134.637.768 akcija Nove banke je jedna marka ili ukupno blizu 135 miliona KM, a realno, odnosno tržišna vrijednost, prema trgovini između Milanovića i postojećih akcionara, je 100 miliona KM.

Milanović je potvrdio da će nakon kupovine akcija od postojećih vlasnika biti najveći pojedinačni akcionar Nove banke.

– Planiram da preuzmem 15 do 20 odsto akcija. Ovo je dobro posložena, stabilna i što je važno domaća banka. Sinergijom sa mojim ostalim kompanijama stvoriće se mogućnost za njen dodatni razvoj i jačanje na bankarskom tržištu – rekao je Milanović.

On kaže da će Nova banka čiji su najveći akcionari domaći privrednici biti znatno više fleksibilnija prema kompanijama iz RS za razliku od banaka kojima su centrale u inostranstvu.

-Ono što je najvažnije za sve klijente, poslovna politika banke se neće mijenjati – rekao je Milanović.

Pored “MG Minda” Milanović je vlasnik i “Tržnice” i “Čistoće” iz Banjaluke, “Mrkonjićputeva”, a posluje i u Sloveniji.

Promjene u Novoj banci krenule su početkom novembra smjenom Radovića sa mjesta predsjednika Uprave nakon što je odbio da podnese ostavku, koju je od njega pod političkim pritiskom tražio Nadzorni odbor.

Za novog direktora imenovan je dotadašnji Radovićev zamjenik Goran Avlijaš. (Capital.ba)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*