Banjalučka ljepotica za volanom kamiona

Za mladu i uspješnu Banjalučanku Anu Lukajić (24) kažu da je djevojka sa stotinu talenata. Diplomirani je politikolog, teniski sudija, kozmetičar, pravi torte…
Zatekli smo je u jednoj banjalučkoj optičarskoj radnji, prodaje naočare i zarađuje džeparac. Ljubazno nas je uslužila i prije nego što smo se predstavili. Na prvi pogled ljepotica koja oduzima dah, duge crne kose, lijepo obučena, umiljatog glasa.
Tako krhkog, vitkog izgleda teško nas je ubjedila da, između ostalog, vozi kamion teretnjak! Dok nismo vidjeli fotografije, nismo vjerovali.
– Da, to sam ja – kroz smijeh nam je pokazala fotografiju na kojoj puna samopouzdanja sjedi za volanom kamiona.
Na sljedećoj vozi autobus, pa kombi, pa motor.
– Moji otac i majka imaju firmu, odnosno vanrednu liniju za putne i ostale potrebe naših klijenata, a ja, kada to ne mogu otac ili brat Boško često “uletim” da pomognem. Vozim najčešće kombi, ponekad i kamion, na kraće relacije za sada, kada, na primjer, prevozimo stolove i opremu za svadbe, krštenja i slično. Autobus vozim i dalje samo rekreativno, nisam još položila za ovu kategoriju, ali kada budem, voziću, nadam se, i dalje relacije – priča Ana.
Osim što su joj, kao neumoljivom ljubitelju vožnje, popunjene gotovo sve kategorije u vozačkoj dozvoli, Ana je i teniski sudija, diplomirani politikolog međunarodnih odnosa, kozmetičar, a izrađuje i torte.
Politikologiju je završila u roku, sa prosjekom nešto većim od devet, ali još nije uspjela da se “uhljebi” u struci.
– Pokušavala sam, nisam uspjela do sada, svi traže iskustvo i položen državni ispit, ali kako iskustvo da steknem kada mi niko ne da priliku? Očigledno nije dovoljno to što si vrijedan, već moraš da posjeduješ i izvjesne “kontakte”. Ja bih zaista voljela, kada bih mogla da radim ozbiljan posao, pored ovih koje obavljam, i da budem sigurna da ću svakog mjeseca tako zaraditi pristojnu platu – ističe Ana.
Na pitanje kako se osjeća zbog činjenice da je svojom vrijednoćom i talentom postala medijska atrakcija, kaže:
– To je samo kod nas tako. Bilo gdje drugo mladi rade po čitav dan, bez obzira na to da li im je neophodno za egzistenciju ili ne. I ja tako želim da živim, da se osjećam korisno, ne mogu sebi dozvoliti da od oca i majke tražim novac, niti da dočekam idući prvi, a da nemam ni za kafu. Jednostavno, nisam taj tip – reče na kraju Ana i užurbano se uputi na Starčevicu, na drugi posao koji radi poslije podne, posao kozmetičara.
Uprkos činjenici da, zahvaljujući svom trudu, pristojno zaradi, Ana često razmišlja o tome da napusti BiH.
– Ovdje se više ništa ne zna. Nije dovoljan ni fakultet, ni to što si vrijedan, da bi dobio pristojan posao. Evo ja sam školski primjer. Moram svakog dana da dajem 200 odsto sebe da bih zaradila dovoljno. Negdje tamo, vjerujem, da bi se to mnogo više cijenilo – kaže vrijedna Banjalučanka. (Večernje novosti)

reg-ana-2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*