Banjalučanka diplomirala na ekonomiji sa prosjekom 10,0 i govori pet jezika

Jelica Rastoka diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci sa svim desetkama i upisala se u istoriju 43 godine stare obrazovne ustanove u kojoj se školovala.

Fakultet je četiri mjeseca prije roka završila sa svim desetkama u indeksu, i to bez poništavanja lošijih ocjena, a osim nje od osnivanja ovog fakulteta sve desetke imalo je još dvoje studenata koji su se školovali prije više decenija. Diplomski rad “Preduzetništvo u javnoj upravi kao faktor održivog razvoja” odbranila je takođe ocjenom deset.

Na pitanje kako je uspjela dobiti iz prve sve desetke, objasnila je da je gotovo sve ispite polagala u prvom ispitnom roku, a da joj je mnogo pomogao sistem školovanja, jer je nakon spremanja dva kolokvijuma na kraju za ispit samo ponavljala već naučeno.

– Mogu reći da je taj rezultat najviše plod poštovanja prema profesorima, jer nisam nikada izlazila na ispit nespremna. Ključan je bio interes za nauku i znatiželja zahvaljujući kojoj sam pažljivo slušala profesore na predavanjima. Stvarno nije bilo ni jednog predmeta u kojem nisam pronašla nešto interesantno – kaže Jelica.

Završetak fakulteta za nju predstavlja najveću životnu promjenu jer je od prvog razreda osnovne škole svaki radni dan prisustvovala predavanjima.

– Nisam propuštala nijedno predavanje, nijednu vježbu, osim ako sam baš bila spriječena, a sad razmišljam kako će moj život izgledati – kaže Jelica.

Već dva dana nakon diplomiranja mlada djevojka prikupljala je dokumentaciju za upisivanje master studija, takođe na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci jer je zanima akademska karijera, dok će o višim ciklusima studija na inostranim fakultetima razmisliti. Put u inostranstvo joj olakšava činjenica da govori pet jezika – engleski, njemački, španski, francuski i ruski.

– Moj najveći san je da napravim naučni doprinos da nešto otkrijem što niko nije otkrio – kaže ona.

Namjera joj je da ostane u Banjaluci i kaže da ne zna koliko bi morala biti dobra ponuda da se predomisli i ode u inostranstvo.

– Patriota sam i volim ovdašnju kulturu, način življenja i provođenja slobodnog vremena. Često sam boravila u inostranstvu, ali definitivno se tamo ne uklapam – ističe Jelica koja već ima ponuda za posao, a najizvjesnija je od njenog mentora da ostane da radim kao njegov asistent za koju kaže da bi je najviše usrećila.

Govoreći o privatnom životu, Jelica kaže da se nekada  u poređenju sa vršnjacima osjeća kao vanzemaljac.

– Nikada nisam imala profil na “Fejsbuku”, “Instagramu” ili drugim društvenim mrežama, jer me to nije interesovalo.  Ne vjerujem u sudbinu, mislim da većinu života ljudi sami kreiraju i koliko ulažu toliko će i imati, ne mislim finansijski, nego koliko ulažu truda i rada – dodala je Jelica. (Anadolija)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*