Župljanin: Izvještaj o Srebrenici mora biti poništen jer nije zasnovan na istini i činjenicama

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske RS Slobodan Župljanin pozvao je Narodnu skupštinu da obaveže Vladu da poništi izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine i da inicira formiranje međunarodne komisije eksperata koja bi se bavila utvrđivanjem istine o događajima u i oko Srebrenice i Podrinju 1995. godine.

Narodna skupština treba da obaveže Vladu da ovaj izvještaj ponovo razmotri i poništi ga s obzirom na to da je i laicima poznato da nije zasnovan na istini i činjenicama. Izvještaj bivše Komisije za Srebrenicu sačinjen je pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, posebno bivšeg visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna, na osnovu različitih spiskova i kvalifikacija – rekao je Župljanin.

On je rekao da ova organizacija podržava inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika da Narodna skupština na sjednici zakazanoj za 14. avgust razmotri izvještaj Komisije za Srebrenicu.

– Organizacija starješina Vojske RS očekuje da se narodni poslanici izdignu iznad svakodnevne politike i shvate ozbiljnost i značaj ovog pitanja za RS i BiH. Nema budućnosti BiH, pomirenja, uređenja odnosa između tri naroda i drugih dok na potpuno nepristrasan način ne bude utvrđena istina o događanjima u proteklom ratu – zaključio je Župljanin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*