Završena prva faza izgradnje hidroelektrane “Kruševo Brdo”, uložen milion KM

Preduzeće “Pure energy” Kotor Varoš završilo je prvu fazu izgradnje hidroelektrane “Kruševo Brdo”, u istoimenom kotorvaroškom selu koja podrazumijeva mašinsku zgradu u kojoj će biti srce elektrane.

Za proizvodni objekat mašinske zgrade nabavljena je sva projektnom dokumentacijom definisana elektro – mašinska oprema, čija montaže počinje ovih dana.

Istovremeno sa završetkom objekta mašinske zgrade započeta je i izgradnja cjevovoda od tog objekta u dužini okp 1.600 metara. Cjevovod će većim dijelom ići trasom lokalnog puta zbog čega je urađen elaborat privremene regulacije saobraćaja kako bi lokalno stanovništvo tokom dva mjeseca trajanja ovih radova imalo nesmetanu komunikaciju.

Paralelno sa izgradnjom cjevovoda u junu počinje i izgradnja tirolskog vodozahvata na vodotoku Vrbanje čija realizacija je pomjerena za period niskog vodostaja, što predstavlja optimalno vrijeme za izgradnju hidro tehničkih objekata ovog tipa.

– Na ovaj način smo pokazali i društvenu odgovornost i želimo da planirane radove završimo poštujući sve projeknom dokumentacijom definisane obaveze i ekološkom dozvolom propisane smjernice s ciljem smanjenja mogućih uticaja na životnu sredinu u periodu izgradnje male hidroelektrane “Kruševo Brdo – rekao je investitor Jadranko Pilipović.

Instalisana snaga ove hidroelektrane na rijeci Vrbanji je 249 kilovata, a planirana godišnja proizvodnja je 1,49 miliona kilovat časova električne energije. Investitor je u njenu izgradnju do sada uložio oko milion od planiranih milion i po maraka.

– Blagovremeno smo ispunili sve zakonom propisane obaveze i u nastavku realizacije ovog projekta ćemo kao i do sada poštovati zakonske odredbe i preporuke nadležnih organa i učiniti sve da uspostavimo dobre komšijske odnose sa mještanima Kruševa Brda na dobrobit svih. Ova investicija će sigurno doprinjeti razvoju Mjesne zajednice Kruševo Brdo i opštine Kotor Varoš u cjelini – dodao je Pilipović.

Povodom završetka prve faze izgradnje hidroelektrane održana je mala svečanost kojoj su prisustovali predstvnici lokalne vlasti, Savjeta Mjesne zajednice Kruševo Brdo, projektanata, izvođača radova, dobavljača opreme i nadzornih organa, mještani i sveštenik mjesne parohije koji je osvještao proizvodni objekat.

1 Comment

  1. Svaka cast, da se neko konacno odvazio da investita u ruralna podrucja, takodje sve cestitke Opstini Kotor Varos i njenom rukovodstvu koji su prepoznali i podrzali ovakav projekat. Samo napred i da ih dude sve vise, kako ovakvi tako i slicnih ulaganja. Sve cestitke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*