Zatvoren vrtić, karantin u Kotor Varošu biće u hotelu “St. Petar”

Opštinski Štab za vanredne situacije Kootr Varoš donio je danas odluku o obustavljanju rada vrtića „Larisa Šugić“ kako bi bila zaštićena djeca i zaposleni, dok je kao lokacija za karantin u koji će biti smještene osobe koje zbog virusa korona moraju biti u samoizolaciji određen kotorvaroški hotel “St. Petar”.

Na sjednici Štaba je istaknuto da je u slučaju potrebe u hotelu moguće smjestiti 100 osoba.

Opštinski Štab za vanredne situacije konstatovao je da na području opštine Kotor Varoš nema oboljelih od virusa korona, a da se u izolaciji trenutno nalazi 248 lica.

– Sva lica poštuju mjere kućne izolacije i kontrolišu ih službenici Komunalne policije i Policijske stanice – istakao je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije i načelnik opštine Zdenko Sakan.

Na zvaničnoj internet stranici opštine Kotor Varoš, kako je navedeno, biće objavljena imena osoba koje ne poštuju mjere kućne izolacije, a onima koji dolaze u posjetu licima kojima je izrečena mjere kućne izolacije biće takođe izrečena mjera kućne izolacije. Štab je zaključio da je neophodno unaprijediti komunikaciju između Doma zdravlja „Sveti Pantelejmon“ i Odsjeka za inspekcijske poslove opštine Kotor Varoš u pogledu dostavljanja spiskova lica kojima je određena mjera kućne izolacije.

Opštinski Štab za vanredne situacije ograničio je rad dragstora i pekara od 7.00 do 19.00 časova do 30. marta. Poslodavcima je skrenuta pažnja da moraju izdati potvrde o kretanju radnika u vrijeme obustave kretanja od 20.00 do 5.00 časova kako bi se nesmetano odvijao proces rada, a na potvrdi treba da budu lični podaci radnika i relacija i vrijeme kretanja.

Savjetima mjesnih zajednica je dato zaduženje da Centru za socijalni rad kontinuirano dostavljaju spiskove socijalno ugroženih lica kojima je neophodno dostavljati pomoć, te lica starijih od 65 godina koji žive sami i hroničnih bolesnika kojima je neophodno dostaviti hranu, lijekove i ostale potrepštine. Štab je odlučio i da bude pokrenuta inicijativa kod banaka za dostavljanje penzija licima starijim od 65 godina na kućnu adresu putem kurirskih službi.

Na sjednici Štaba je istaknuto da Teritorijalna vatrogasna jedinica, vlasnici poslovnih objekata i zajednice etažnih vlasnika nastavljaju dezinfekciju javnih objekata i stambenih zgrada.

Štab je pozvao lokalne medije da ne objavljuju vijesti o odlukama prije nego što ih zvanično ne donesu nadležni republički i opštinski organi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*