Zaraženi Kotorvarošani više neće morati u karantin

Kotorvarošani koji budu pozitivni na virus korona i imali blaže simptome ili ih uopšte ne budu imali ubuduće neće ići u karantin. 

Institut za javno zdravstvo RS predložio je Republičkom štabu za vanredne situacije i stručno-operativnom timu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite raspuštanje republičkih karantina, odnosno ukidanje izolacije karantinskog tipa za osobe koje su pozitivne na novi virus korona, a imaju blage ili nemaju simptome. 

– U posljednje vrijeme imamo mnogo pozitivnih na virus korona koji imaju mnogo blažu sliku nego što je to bilo u prethodnom periodu i u skladu sa tim Institut je dao ovakav prijedlog – kaže vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

On je pojasnio i da bi osobe koje se nalaze u karantinu, u skladu sa procjenama higijensko-epidemioloških službi i koordinatora karantina, polako trebalo da budu upućivane u kućnu  izolaciju.

– Direktori domova zdravlja su već dobili instrukcije kako da se ponašaju. Higijensko-epidemiološke službe će i dalje imati ulogu zdravstvenog nazdora nad ljudima u izolaciji, a taj posao će obavljati u saradnji sa porodičnim lekarima. I dalje će se vršiti i identifikacija svih kontakata pozitivnih osoba, te procjena za dalje testiranje – ističe Zeljković.

U RS je u posljednja 24 časa registrovana 31 osoba pozitivna na virus korona, a nijedna nije iz Kotor Varoša. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*