Za Časni krst u Kotor Varošu plivaju raniji pobjednici, sportisti, ali i djedovi

Interesovanje za plivanje za Časni krst u Kotor Varošu veliko je kao i prethodnih godina, mnogo plivača koji su već učestvovali ponovo su izrazili želju da budu dio viteškog takmičenja, a među njima su i neki od prethodnih pobjednika, istaknuti sportisti naše opštine, ali i plivači koji su uveliko djedovi.

Plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji biće održano na Bogojavljenje, 19. januara. Ideja o održavanju ove manifestacije potekla je od Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije, organizator je dobio blagoslov crkvene opštine, a pokrovitelj je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Takmičenje će biti održano na rijeci Vrbanji u naselju Kotor na stazi dugoj 33 metra, što simbolizuje broj godina koje je Isus Hrist proveo u ovozemaljskom životu.

– U organizacionom smislu sve je spremno za maniestaciju koja okuplja najveći broj posjetilaca – istakli su u Udruženju za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš.

Prijave za vitešku manifestaciju traju do ponedjeljka, 18. januara, kada će prijavljeni morati da obave ljekarski pregled u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon” u periodu od 9.00 do 16.00 časova, a nakon mišljenja ljekara biće odlučeno da li mogu da plivaju.

– Praznik je ono što me motivisalo da plivam prethodnih, pa i ove godine. Zaista je nevjerovatna čast plivati u svom gradu tim povodom – rekao je pobjednik iz 2018. godine Bojan Maksimović.

Redovan učesnik plivanja za Časni krst je i Marinko Škrbić, koji ističe značaj manifestacije i ulaska u hladnu Vrbanju u prisustvu velikog broja posjetilaca.

– Osim vjerskih ubjeđenja, koji su primarni, volim i osjećaj podizanja adrenalina u trenucima prije ulaska u vodu – naglasio je Škrbić.

Pobjedniku će pripasti zlatni dukat koji poklanja porodica Kerezović, umjetnička slika Branka Rusmira i zastave RS i Vojske RS. Svi učesnici će dobiti majicu kao uspomenu na ovaj događaj, prigodne poklone koje su obezbijedili sponzori i darove Srpske pravoslavne crkve. Za takmičare je nakon plkivanja obezbijeđen ručak, a privrednici su se pobrinuli da robne nagrade dobiju najbolji, najmlađi i najstariji plivač.

Svi posjetioci će moći da uz kuvano vino degustiraju i peciva i pekarske proizvode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*