Za bogojavljensko plivanje prijavljeno 20 plivača među kojima je i prošlogodišnji pobjednik

Za plivanje za Časni krst na Bogojavljenje Kotor Varošu već se prijavilo 20 plivača, a među njima je i prošlogodišnji pobjednik Borislav Bogdanić koji kaže da s nestrpljenjem očekuje ovo viteško nadmetanje.

– Poziv Kotorvarošane da se prijave za plivanje i učestvuju i ovoj neopisivoj duhovnoj manifestaciji. Prošle godine smo plivali po esktremno niskoj temperaturi, ali se uz snagu vjere sve može izdržati. Važno da nas što veći broj učestvuje jer svi koji uđu taj dan u Vrbanju su pobjednici. Ovo je viteštvo i vjerski duh, a ne takmičenje. Nikada neću zaboraviti osjećaj kada sam doplivao do Časnog krsta – rekao je Bogdanić za “Moj Kotor Varoš”.

Prijavljeni za plivanje biće podvrgnuti ljekarskom pregledu u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”, a za Bogojavljenski krst će plivati samo najhrabriji i najspremniji i tek poslije pregleda će biti poznat tačan broj učesnika.

– Prijave traju još danas, a sutra će u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon” u periodu od 10.00 do 16.00 časova biti obavljen opšti pregled svih učesnika – istakli su u Organizacionom odboru manifestacije i zahvalili se direktoru Doma zdravlja Vladimiru Bibiću.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić pozvso je Kotorvarošane da dođu i podrže plivače.

– Bogojavljenje je jedan od 15 praznika Srpske pravoslavne crkve i zato pozivam sve Kotorvarošane da dođu i vide odvažne ljude koje ni hladna voda, ni vrijeme ne mogu pokolebati u namjeri da plivaju za Časni krst – rekao je Narić.

Časni krst je i ove godine izradio i darovao Goran Bubić, a učesnik koji budecprvi doplivao do krsta dobiće zlatni duktat kao dar Duška Čolića, umjetničku sliki Branka Rusmira, ručni sat kolekcionara časovnika iz Tovladića Dušana Stanića i poklon butika “Laguna”. Pokloni su obezbijeđeni i za najmlađeg i najstarijeg učesnika, a darovae ih prodavnica bijele tehnike “Zeus” i butik “Laguna”, dok će svi plivači dobiti posebno izrađene majice u znak sjećanja na manifestaciju.

Preduzeća “Kvimpeks” i “Dermal” su za sve posjetioce obezbijedili kuvano vino i rakiju, a manifestaciju je podržala i opština Kotor Varoš.

– Kao pokrovitelj manifestacije želim da čestitam svim prijavljenim učesnicima na smjelosti i hrabrosti da plivaju na ovaj veliki hrišćanski praznik – naglasio je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Plivanje za bogojavljenski krst počinje u 11:45 časova, a u 9.00 časova u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu biće održana sveta liturgija poslije koje će litija krenuti ka mostu u Kotoru ispod kojeg će biti održano viteško nadmetanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*