Vučanović: Pogodile su nas dvije katastrofe, poplave i nova većina

Dalibor Vučanović odbrojava posljednje dane na poziciji načelnika opštine Kotor Varoš. Iza njega je turbulentan četvrogodišnji mandat u kojem je uspio da preživi referendum za opoziv, ali je ostao bez skupštinske većine. Utiske o mandatu na isteku podijelio je sa čitaocima portala www.mojkotorvaros.com (MKV).

MKV: Kako ocjenjujete mandat koji je pri kraju i da li ste zdovoljni onim što je urađeno?

VUČANOVIĆ: Mandat se može podijeliti u dvije faze. U jednoj su stvari funkcionisale, a drugu su obilježili problemi. U toj drugoj fazi je došlo do političkih previranja i prekompozicije vlasti. Generalno gledano kao načelnik sam zadovoljan onim što sam postigao sa svojim saradnicima. U prvom dijelu mandata je nastavljen razvoj Kotor Varoša i dobra saradnja sa Vladom i predsjednikom RS. Uz tu podršku smo završili nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, koje je pratio i privredni razvoj. Kotor Varoš je u tom periodu napredovao. Dokaz za to su mnoga domaća i međunarodna priznanja koja smo dobili u 2013. godini. Možda i najznačajnije priznanje je što je Kotor Varoš prešao iz društva nerazvijenih u srednje razvijene opštine. Onda je došla katastrofa u vidu poplava, koja je sve zaustavila i velika sredstva smo morali uložiti u obnovu uništene infrastrukture. Potom je uslijedio referendum za moj opoziv i velika politička kriza koja je zaustavila razvoj Kotor Varoša. Mene su pokušali degradirati, a nova skupštinska većina je pokvarila saradnju sa republičkim institucijama. Uz to nisu uspostavili ni konekciju sa nivoom BiH gdje su njihove stranke na vlasti tako da je došlo do potpunog zastoja. Imajući sve u vidu mogu reći dasu nas zadesile dvije katastrofe – poplave i nova skupštinska većina.

MKV: Da li se za period od kada je uspostavljena nova skupštinska većina može reći da je izgubljen na političke razmirice?

VUČANOVIĆ: Nažalost to je tačno. I ne samo da je izgubljeno vrijeme, nego je i nanesena šteta Kotor Varošu. Plašim se da će taj negativni trend biti nastavljen i u budućnosti, jer su se pojavili novi politički subjekti koji će dodatno usitniti političku scenu i time donijeti još veću nestabilnost. Jedina sreća u svemu jeste što se privreda zahuktala i što je ne mogu oboriti na koljena. Do kraja godine će biti otvoreno između 400 i 500 radnih mjesta i mislim da će nam nedostajati radne snage. Mi smo među rijetkim opštinama sa ovako visokom stopom zaposlenosti i imamo 2,5 radnika na jednog penzionera, a taj odnos u Austriji je 2,8 u korist radnika.

MKV: Kako komentarišete činjenicu da preduzeća zapošljavaju radnike, a zazvrat im lokalna administracija podiže porez na nepokretnosti kao i građanima?

VUČANOVIĆ: Već sam rekao da se plašim politike koju vode stranke koje su preuzele većinu u parlamentu. Bojim se da će razočarati privrednike i srušiti njihovu dobru volju da ulažu u Kotor Varošu. To je jednostavno politika od danas do sutra i ne vodi ničemu dobrom.

MKV: Da li će građani i privreda morati platiti drastično uvećane račune za ovu godinu nakon što je odluka o poreskoj stopi i zonama na osnovu kojih se određuje vrijednost nekretnina poništena u Skupštini opštine?

VUČANOVIĆ: Poslije ogromnog pritiska građana i javnosti skupštinska većina je shvatila da je napravila katastrofalnu grešku. Ta greška je trebala bit ranije ispravljena kako bi građani platili iznos poreza koji su imali i prošle godine. Mi smo ranije utvrdili najnižu poresku stopu i najnižu cijenu zemljišta, što se pokazalo dobrim rješenjem i imali smo visok stepen naplate. Sada su zahvaljujući novoj skupštinskoj većini računi višestruko uvećani i ljudi to ne mogu i zbog revolta neće da plate i imamo pad prihoda po tom osnovu.

MKV: Koji su najznačajniji projekti realizovani u ovom mandatu?

VUČANOVIĆ: Radili smo puteve i vodovode i u gradskim i u ruralnim područjima, rekonstruisali kino salu, trg i gradsko kupalište “Bjeline”, priveli kraju projekat gradske dvorane koji se vukao godinama, mnogo projekata smo uradili sa civilnim društvom i međunarodnim donatorima. Mnogo nam je pomogla Vlada RS, koja je ulagala u izgradnju i rekonstrukciju kanalizacije i vodovoda, puteva, mostova i druge projekte.

MKV: Zbog čega ovoliko dugo traju radovi na kanalizacionoj i vodvodnoj mreži duž centralne gradske ulice?

VUČANOVIĆ: Imali smo poblema sa kvalitetom izvođenja radova zbog čega smo ih bili obustavili. Nakon što su nastavljeni izvođač je ozbiljnije prustupio poslu i nadam se da će sve biti brzo završeno. Grad nije imao kanalizacionu mrežu i sada će cijeli biti obuhvaćen sistemom za odvođenje otpadnih voda. Dobićemo i kompletan novi vodovod čime će biti pobljšano snabdijevanje vodom i više neće biti restrikcija. Svjestan sam da građanima nije lako da podnesu iskopane ulice i prašinu, ali će se strpljenje isplatiti jer će ovaj projekat pobljšati kvalitet njihovog života.

MKV: Kakva je situacija u budžetu i kakve su projekcije za iduću godinu?

VUČANOVIĆ: Budžet je u potpunosti stabilan i sve obaveze servisiramo na vrijeme. Što se tiče budžeta za sljedeću godinu mislim da neće biti velikih odstupanja u odnosu na ovogodišnji. Projekcija budžeta u zadnjih pet-šest godina je slična i samo je pitanje kako će novac biti trošen. Nova skupštinska većina je posegla za velikom potrošnjom i ukoliko bi tako bilo nastavljeno budžet bi došao u velike probleme. Svom nasljedniku ostavljam čistu situaciju bez duga, a osim toga imaćemo i potraživanja od oko milion maraka čijom naplatom će budžet biti u suficitu.

MKV: Kako ocjenjujete stanje u oblasti sporta i kulture?

VUČANOVIĆ: Svim klubovima smo obezbijedili besplatno korišćenje dvorane i za trening i za utakmice, stabilizovali smo ih i nijedan nije u dubiozi. Rezultati takvog rada na sportskom planu trebaju doći kroz nekoliko godina, jer ulaganje u sport ne može donijeti kratkoročne rezultate. Podigli smo i oblast kulture i imamo četiri udruženja, koja funkcionišu i rade dobro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*