Vrbanja podivljala zbog gole sječe

Gola sječa je glavni razlog zbog kojeg su podivljale Vrbanja, Jošavka i Velika Usora, da je bilo pošumljavanja uz korita ovih rijeka sigurno ne bismo imali ovakve razorne posljedice obilnih padavina, rekao je doktor geografskih nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka Čedomir Crnogorac.

Ekspert za hidrologiju kaže da su nam ogoljen prostor oko ovih rijeka u kombinaciji sa eksploatacijom šljunka iz rijeka i nelegalna gradnja došli glave i sada i u maju 2014. godine.

– Gola sječa, odnosno sječa šume bez pošumljavanja je dovela do svega ovoga. Na tom prostoru je izgubljen zaštitini sloj, kako mi kažemo – kruna drveća je izbrisana, nema lišća i četine, koja inače pada sa zimzelenog drveća. Zato nema procjeđivanja vode već jednostavno velika količina vode površinski otiče i raste enormno. U kombinaciji sa velikom količinom padavina, korita rijeka nisu u svom prirodnom procesu forimiranja i nisu pripremljena za tako nešto – obrazlaže Crnogorac za “Srpskainfo”.

On tvrdi da nabujala Vrbanja i njene pritoke nisu iznenađenje za stručnjake koji znaju o čemu se radi i kakvo je stanje na terenu, ali da je očigledno iznenađenje za one koji dozvoljavaju uništavanje životne sredine.

– Prije pet godina smo pričali o goloj sječi na ovim pogođenim prostorima. Taj teren obilazim redovno i nigdje nisam vidio sadnice, samo je nastavljena sječa. Kakvu mi to korist imamo od posječene količine šume koju prodamo ako jedna poplava na tom mjestu napravi 50 puta veću štetu – upozorava Crnogorac.

Navodi da bi oni koji donose odluke trebalo samo malo da se osvrnu, jer se samo na pedesetak metara od zgrade Vlade RS nalazi zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta u kojem radi pet stručnjaka koje je priznala Evropska unija.

– Ja sam sručnjak za hidrologiju, a imamo ovdje i eksperte za geomorfologiju, za bujice, ljude koji su obišli gotovo cijelu BiH i poznaju teren. Nije mi jasno zašto nas ne pitaju za savjete, jer je zaista potrebna jedna stručna analiza iz koje bi proizišli i zadaci nadležnima – zaključio je Crnogorac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*