Vojska raspisala oglas za prijem 600 kandidata

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, pružajući na taj način priliku mladim da karijeru posvete službi u Oružanim snagama BiH.

Javni oglas za popunu 600 upražnjenih formacijskih mjesta u Oružanim snagama BiH objavljen je na internet stranici Ministarstva odbrane BiH i traje do 15. juna. Na oglas se mogu prijaviti i ovogodišnji maturanti srednjih škola, te ranije svršeni srednjoškolci koji zadovoljavaju i druge uslove definirane oglasom.

– To podrazumijeva, između ostalog, da su državljani BiH, zdravstveno sposobni za službu u Oružanim snagama BiH, da nisu kažnjavani i da nemaju bezbjendosnu smetnju, te da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Takođe, za određeno formacijsko mjesto na koju se prijavljuju moraju imati odgovarajuću vrstu škole i stepen stručne spreme – istakli su u Ministarstvu odbrane.

Kandidati ne smiju biti mlađi od 18 i stariji od 27 godina u vrijeme prijema, odnosno na 1. februar 2021. godine. Kandidati koji trenutno pohađaju završni razred srednje škole, osim prijave na oglas i druge dokumentacije koja je zatražena, mogu dostaviti dokaz da pohađaju završni razred srednje škole, sa nazivom škole i zvanja koje stiču.

Iz Ministarstva odbrane napominju da će izbor kandidata vršiti komisija u tri faze testiranja i osnovne vojničke obuke. Testiranja kandidata biće obavljena u centrima za regrutovanje u Banjaluci, Sarajevu Čapljini i Tuzli. Prije upućivanja na osnovnu vojničku obuku, Ministarstvo odbrane će za najuspješnije kandidate organizovati zdravstvene preglede i bezbjednosnu provjeru. Kandidati koji budu proglašeni zdravstveno sposobnim za vojnu službu i ne budu imali bezbjednosnu smetnju biće upućeni na osnovnu vojničku obuku nakon čega će biti primljeni u vojnu službu u početnom činu vojnika na formacijska mjesta na koja su izabrani u procesu prijema.

– Na ovaj način pružamo mogućnost mladima, koji ispunjavaju uslove i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijema, da imaju častan posao sa sigurnom platom i mogućnošću obučavanja i izgrađivanja karijere u Oružanim snagama BiH – naveli su u Ministarstvu odbrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*