Vjernici islamske vjeroispovijesti proslavljaju Ramazanski bajram

Vjernici islamske vjeroispovijesti u BiH i širom svijeta danas obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana.

Klanjanjem bajram-namaza muslimani su jutros dočekali Ramazanski bajram. Nakon tradicionalnog čestitanja blagdana riječima “Bajram šerif mubarek olsun”, vjernici su se iz džamija uputili kućama, a potom i na mezarja kako bi uputili dovu za svoje umrle. Potom su krenuli u obilazak porodica, rođaka, komšija i prijatelja.

Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca posta tokom kojeg se muslimani širom svijeta, od zore pa do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i loših misli. Ibadetom i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum.

Za vrijeme Ramazanskog bajrama muslimani obilaze svoje najbliže, oblače najljepša odijela te pripremaju posebne kolače i druga jela. Ovaj blagdan predstavlja posebnu radost za djecu kojoj se dijeli bajram banka ili bajramluk. Običaj je da djeca ljube ruke starijih koji ih darivaju novcem ili slatkišima.

Portal “Moj Kotor Varoš”  svim vjernicima islamske vjeroispovijesti želi srećan Ramazanski bajram.

Želimo vam da jedan od najvećih praznika u godini proslavite u porodičnim miru i radosti i u duhu tradicije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*