Vjernici i Dom zdravlja u Kotor Varošu slave zaštitnika Svetog Pantelejmona

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu, a on je i zaštitnik Doma zdravlja u Kotor Varošu koji i nosi njegovo ime.

Pantelejmon je rođen u Nikomidiji, odnosno današnjem gradu Izmitu u Turskoj, od majke hrišćanke i oca neznabošca.  Kao mladić, Pantelejmon je izučio ljekarske nauke, a sveštenik Ermolaj ga prizva k sebi, nauči ga vjeri Hristovoj i krsti ga.

Sveti Pantelejmon čudotvorno je izliječio jednog slijepca, koji se nakon toga krstio. To je izazvalo zavist ljekara koji su uzalud pokušavali da izliječe ovog čovjeka, pa su ga oni optužili kao hrišćanina.

Pantelejmon izađe na sud pred cara Maksimijana, gdje objavi da je hrišćanin. Pred carem izliječi jednog čovjeka od dugotrajne bolesti i to čudo mnoge neznabošce privuče hrišćanstvu.

Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Bog mu se javljao nekoliko puta i iscjeljivao ga. Na kraju, na gubilištu, on je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao posjeći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga posijeku.

Sveti Pantelejmon postradao je 304. godine. Mošti su mu čudotvorne, a dijelovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu – hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu, hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice.

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*