Vitezovi iz Kotor Varoša ponovo plivaju za Časni krst

Plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji u Kotor Varošu biće treći put organizovano na Bogojavljenje – 19. januara ove godine.

Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj, a organizator je Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Na današnjem sastanku Sakana i arhijerejskog namjesnika kotorvaroškog Milenka Narića sa predstavnicima Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije precizirani su detalji plivanja za Časni krst.

Program će početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

– Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a svi koji taj dan uđu u vodu dobijaju blagodat i simbolični su pobjednici – rekao je Narić i pozvao vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u Svečanoj litiji.

Sakan je podržao ovu manifestaciju i izrazio zadovoljstvo što je ona postala tradicionalna.

– Ovo viteško takmičenje je jedan od najljepših pravoslavnih običaja i sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelja, a iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni događaj – istakao je Sakan.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobiće zlatni dukat, dar Alekse Vučanovića i umjetničku sliku Branka Rusmira, a ostali prigodne poklone.

Iz Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije ističu da su podršku ovom događaju, koji je prošle godine okupio 22 takmičara i blizu 2.000 posjetilaca, pružili brojni privredni subjekti sa područja opštine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*