Više novca iz budžeta za puteve i rasvjetu u mjesnim zajednicama

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan upoznao je danas članove Privrednog savjeta da je opštinskim budžetom za 2019. predviđeno znatno više novca za kapitalne investicije nego ranijih godina, odnosno oko 700.000 KM.

Taj novac će biti usmjeren na održavanje i čišćenje lokalnih puteva i rješavanje problema rasvjete u mjesnim zajednicama. Sakan je obavijestio članove Privrednog savjeta, čiji je predsjednik, da je Nacrtom budžeta za 2019. godinu predviđen iznos od 8,6 miliona, što je povećanje za 200.000 KM u onosu na prvobitni budžet za ovu godinu.

Načelnik opštine je informisao članove Privrednog savjeta i sa odlukom Skupštine opštine Kotor Varoš prema kojoj je rebalansom budžet za ovu godinu povećan na 14,06 miliona  KM, što je za 67 odsto više od prvobitnog budžeta koji je iznosio 8,4 miliona KM.

Sakan je rekao da je rebalans budžeta predložen zbog povećanja prihoda na osnovu zaduženja opštine Kotor Varoš putem druge emisije obveznica u iznosu od pet miliona KM, ali i zbog povećanja prihoda u sklopu realizacije projekata asfaltiranja puta u Novom Selu u dužini od 600 metara i izgradnje obaloutvrde na gradskom kupalištu.

– Riječ je o projektima koje realizujemo sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica RS i sa preduzećem „Vode Srpske“ – rekao je Sakan.

Predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove informisali su članove Privrednog savjeta o stanju predmeta za pribavljanje upotrebne dozvole za sportsku dvoranu u okviru Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla”. Zaključeno je da do marta naredne godine bude izrađen projekat izvedenog stanja i novi elaborat o svim radnjama koje treba preduzeti, a troškove će snositi opština Kotor Varoš.

Privredni savjet je zaključio i da budu ispitane mogućnosti izgradnje autobuskog stajališta u Knez Mihajlovoj ulici za potrebe industrijske zone, kako bi bile smanjene gužve prilikom dolaska radnika na posao i odlaska kući.

Članovi Privrenog savjeta su upoznati i sa informacijom da je okončana izgradnja prve dionice vodovoda prema mjesnoj zajednici Zabrđe, a očekuje se da će problem neadekvatnog snabdijevanja pitkom vodom biti riješen u prvoj polovini naredne godine.

Ponovo je konstatovano da je u ovoj godini počelo uklanjanje nekolicine starih objekata, koji se nalaze duž glavne gradske ulice, ali da ih je zbog imovinskih problema i sudskih sporova nemoguće ukloniti u predviđenom roku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*