Višak radnika u školama zbog manjka đaka

Smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama direktno utiče na višak nastavnika, a taj problem već godinama je prisutan i u Kotor Varošu.

U skoro svim školama, a posebno u ruralnim područjima, broj đaka se godinama smanjuje zbog čega i nastavnici ne mogu imati planirani fond časova.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da u prosvjeti u ovom momentu ima viška nastavnog kadra.

– Moram biti iskrena u ovom momentu imamo viška radnika u prosvjeti, ali ne mogu da kažem da taj višak nije angažovan. Možda ne mogu da ispune normu u jednom zanimanju kao osnovnom, ali to se nadopunjava kroz sekcije i tako dalje – rekla je Trivićeva. 

Ona je dodala da je tačno da broj djece direktno utiče na broj zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, ali da nije jednostavno nekome ko je radio 30 godina u školi reći da više nema dovoljno časova, da je tehnološki višak, da uzme svoju radnu knjižicu i da ide kući. To je srašno u smislu posvećenosti tih ljudi i rada koji su uložili. To su izazovi ne samo nas, nego cijele Evrope i moramo da pokušamo da nađemo rješenje za taj problem – rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama direktno utiče na višak nastavnika, ali je naglasila da se taj problem može riješiti prekvalifikacijom radnika.

– Opredjeljenje ministarstva i Vlade je da bude otvoreno mnogo više predškolskih vaspitnih ustanova u kojima bi mogli da budu zapsoleni radnici koji su višak u osnovnim i srednjim školama – nagovijestila je rješenje Trivićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*