VIDEO: Protest protiv izgradnje hidroelektrane i uništavanja Vrbanje

Mještani Kruševa Brda kod Kotor Varoša protestovali su protiv izgradnje mini-hidroelektrane u njihovom selu, izrazivši zabrinutost da bi time ostali bez izvora pitke vode, da bi to uništilo Vrbanji i primorali da i malo ljudi moraju da odu iz svojih kuća.

S obzirom da ih o gradnji mini-hidroelektrane niko nije konsultovao, odlučili su se da svoje protivljenje iskažu simboličnim protestom kod crkve na Preobraženje. Bolje mjesto i nisu mogli da nađu jer će buduća hidroelektrana biti tik uz crkvenu ogradu.

– U ekološkoj dozvoli se spominje da je u dokazima predočeno da se u blizini postrojenja koje treba biti izgrađeno ne nalaze stambeni i vjerski objekti. Mi sada pitamo kako je moguće da se ne nalazi, ova crkva je ovdje – rekao je mještanin Boris Pavlović.

Nevenko Petrović ističe da će njegovo imanje graničiti sa hidroelektranom. Kaže da u ekološkoj dozvoli, koju je krajem septembra 2016. godine izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS piše da je planirano poveliko postrojenje snage 249 kilovata.

– Ekološka dozvola je izdata na dva fizička lica, a pravo na preliminarni podsticaj firmi koja je prijavljena u našem selu. Da li je moglo na takav način neka dva pojedinca dobiju 13 koncesija na potezu od Šipraga do mini-hidroelektrane Divič u Kruševu Brdu – upitao je Petrović.

Mještani su se o planiranoj izgradnji mogli informisati avgusta prošle godine putem jednih dnevnih novina i na oglasnoj tabli u opštini Kotor Varoš, međutm, kažu da su im te informacije promakle. Ističu da novine ne stižu u Kruševo Brdo, a da skoro niko o njih ne čita oglase u opštini jer ni autobuske linije do Kotor Varoša nemaju. Ali, imaju doktora ekoloških nauka Nevenku Pavlović, koja upozorava na štetne posljedice od izgradwe hidroelektrane.

– U knjizi su popisane 33 vrste. Šta će biti sa Vrbanjom kada bude izgrađena sljedeća hidroelektrana? Ja kao ekolog vam kažem da će biti zmijarnik – rekla je Pavlovićeva koja je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan kaže da mu se ni investitor ni mještani do sada nisu žalili.

– Koncesije za mini-hidroelektrane izdaje ministarstvo, a za postrojenja snage do 250 kilovata izdajemo i mi građevisnku dozvolu. Za taj objekat izdata je građevisnka dozvola. Pretpostavljam da je sva procedura ispoštovana – rekao je Sakan i dodao da će se sutra pozabaviti pritužbama mještana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*