VIDEO: Pogledajte koje je Titove tajne skrivala utroba Vlašića

Na planini Vlašić ispod samog repetitora nalazi se objekat poznat kao atomski bunker i radio relejno čvorište, jedno od najvažnijih u bivšoj Jugoslaviji.

Planina Vlašić je u vrijeme bivše države bila interesantna za JNA i krenulo se u izgradnju impozantnog podzemnog zdanja. JNA je većinu poslova obavljala na izuzetno pedantan način, a dokaz za to je i atomski bunker.

Nakon vojne baze i odmarališta u blizini Babanovca, izgrađen je put do vrha Vlašića – Paljenika koji se nalazi na 1.943 metra nadmorske visine. Potom je uslijedila gradnja radio-relejnog čvorišta, koje je do posljednjeg rata bilo jedno od najvažnijih u Jugoslaviji.

Tada niko nije znao da je na samom vrhu planine Vlašić prvo izgrađeno atomsko sklonište, a tek onda na njega nasute velike količine materijala kako bi počela izgradnja tornja i pratećih objekata.

Pristup vrhu je bio najstrože zabranjen, a postojanje atomskog skloništa ostala je najstrože čuvana tajna Titovo režima. Objektom je upravljala vojska, a osim njih prostorije za smještaj imali su i policija, koja je bila  anagažovana na obezbjeđenju objekta, te ekipa tehničara Radio-televizije Sarajevo, koji su radili na repetitoru i odašiljanju televizijskog i radijskog signala.

U objekat se ulazilo odozgo na dubinu od pedesetak metara, a ulaz je bio obezbijeđen metalnim blindiranim vratima za atomska skloništa teškim nekoliko tona. U podnožju ispod repetitora su se nalazile prateće prostorije, a u podnožju brda i više izlaza u slučaju nužde.

U objektu se isprepliću hodnici i prostorije koje su služili za smještaj vojske, blagavaone, spavaonice, radne prostorije sa relejnom stanicom, dizelskim agregatima za struju, rezervoarima sa vodom za piće i ostale prateće prostorije potrebne za funkcionisanje kompleksa u slučaju atomskog napada. Bunker je bio odlično opremljen i imao ogromne zalihe kako bi u slučaju atomskog rata vojska mogla dugo normalno funkcionisati i održavati vezu između komande u Titovom bunkeru kod Konjica i ostalim ključnim tačkama na području bivše Jugoslavije.

Bunker je danas havarisan i gotovo uništen, a u njega ulaze samo hrabri kao što je ekipa portala “Dolina Lašve” koja je snimila unutrašnjost podzemnog lavirinta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*