VIDEO: Kotor Varoš kod Maslovara ili Maslovare kod Kotor Varoša

Tridesetih godina prošlog vijeka se govorilo da je Kotor Varoš kod Maslovara, jer su one tada bile varošica, imale su radničku klasu koju je iznjedrio rudnik, mnogi čobani su prešli u rudare, a njih oko 400 je svaki dan kopalo 300 tona uglja.

Uporedo je vršena eksploatacija rude i šumskog potencijala, pa je građena i uskotračna pruga od Banjaluke do Maslovara, koju su podizali ruski zarobljenici. U funkciji je bila i mala elektrana, a su Maslovare preko noći postale radničko naselje i razvijena varošica.

Maslovare su disale punim životom i još tada imale rasvjetu, trgovine, mesnice, brijačnice javno kupatilo, kuglanu… U Maslovarama je tada osnovano i Sokolsko drušrvo i Srpskoj kulturno i prosvjetno društvo “Prosvjeta”, a poznate su i po spomeniku kralju Aleksandru.

Danas je sve drugačije. Maslovare su postale kod Kotor Varoša, ali često mještani u pričama podsjećaju na vremena koja niko ne zaboravlja, pogotovo ne oni sa malo više godina na leđima.

Maslovare nekad i sad pogledajte kroz objektiv kamere Radio-televizije RS i pero putopisca Slaviše Sabljića i njegovih sagovornika klikom na link ispod teksta. Prvi dio emisije “Kapi zavičaja” emitovan je proteklog vikenda, a drugi dio na programu će biti iduće nedjelje.

http://rtrs.tv/av/pusti.php?id=70447

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*