Veterani iz Kotor Varoša loptom spajaju djecu različitih vjera

Fudbalski veterani iz Kotor Varoša podržali su organizovanje prvog fudbalskog kampa nacionalnih manjina u BiH pod nazivom “Loptom protiv nasilja, rasizma i diskriminacije”, koji je održan u gradiškom naselju Žeravica.

Organizator kampa, na kome je učestvovalo oko 50 dječaka i djevojčica uzrasta od osam do 16 godina, bio je Fudbalski savez RS u saradnji sa Svjetskom organizacijom Roma, a pokrovitelj načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić. Osim kotorvaroških vetarana organizaciju kampa podržao je i Fudbalski klub Jedinstvo iz Žeravice.

– Nastavljamo podršku borbi za jednakopravnost i socijalizaciju nacionalnih manjina na fudbalskim terenima, a nakon kampa u Dubrovniku koji je na programu krajem maja okrećemo se drugom kampu nacionalnih manjina u Banjaluci – rekao je predsjednik kotorvaroškog Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije u sklopu kojeg djeluju fudbalski veterani Slobodan Petrović.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza RS Goran Ćejić rekao je da podržavaju sve manifestacije koje imaju za cilj sprečavanje nasilja, rasizma i diskriminacije na fudbalskim utakmicama i uopšte u društvu.

– Cilj ja da djeci kroz fudbal i sport pokušamo prikazati šta je ravnopravnost i reći ne rasizmu i diskrimainaciji. Fudbalski savez RS će organizovati slične kampove i u dugim gradovima u BiH, jer je od Fudbalskog saveza BiH dobio saglasnost za učešće u ovom projektu – istakao je Ćejić.

Predsjednik Svjetske organizacije Roma Toti Dedić zahvalio je rukovodstvu Fudbalskog saveza RS i opštine Gradiška na podršci kampu, a posebno djeci koja su poslala snažnu poruku protiv rasizma i mržnje.

– Svjetska organizacija Roma je partner FIFA i UEFA i dobili smo velika priznanja za ovaj projekat, jer fudbalskom loptom spajamo djecu različitih vjera i nacija – rekao je Dedić i dodao je da će ove godine fudbalske kampove organizovati i u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*