Večići dobili asfaltni put koji spaja 300 porodica

Lokalni put, koji je asfaltiran sredstvima Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, otvoren je danas u Večićima, a neposrednu korist će imati oko 300 povratničkih domaćinstava u ovom selu.

Put je otvorio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, koji je obišao bošnjačke povratničke zajednice u Večićima i Hrvaćanima.

– Samo u Hrvaćanima i Večićima trenutno živi oko hiljadu bošnjačkih povratnika. Kada tome dodamo Vrbanjce, Gariće, Šiprage, gradsko područje i druge mjesne zajednice, ovdje imamo vitalnu povratničku zajednicu, koja garantuje opstanak multietničnosti u ovom kraju. To zaslužuje pažnju i podršku svih institucija. Povratnička zajednica nam je uputila zahtjev za gradnju ovog puta i taj projekat je realizovan. Snaga zajednice je u jakoj povezanosti njenih dijelova – kazao je Ramić.

Muhamed Mehmedović iz Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju i Kotorvaroškoj dolini zahvalio je Ramiću i ministarstvu na čijem je čelu na podršci.

– Kada nemate putnih veza, to se reflektuje na sve druge životne sfere, od obrazovanja, posla do zdravstva i kulture. Ovaj put nam mnogo znači i u ime povratnika u Večićima, zahvaljujemo ministarstvu i ministru Ramiću za podršku povratnicima u ovom kraju – kazao je Mehmedović.

Ramić je posjetio i bošnjačke učenike u Vrbanjcima, a razgovarao je i sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš i udruženja povratnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*