Večernje bogosluženje sa iznošenjem Plaštanice

Večernje bogosluženje sa iznošenjem Plaštanice, koja simbolizuje stradanje Isusa Hrista, služeno je večeras u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu.

– Spremali smo se postom i molitvom za ovaj veliki i strašni dan, da bismo prevaspitavanjem svoga bića i duše mogli da dočekamo dan kada su ljudi Boga razapeli i najstrašniji dan u godini hrišćanskog kalendara – rekao je u besjedi arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić.

U crkvi Svetog proroka Ilije u Vrbanjcima takođe je služena Večernja služba na Veliki petak sa iznošenjem Plaštanice. Paroh vrbanjački Mirko Batar je, prenoseći poruku iz Jevanđelja, poručio vjernicima da će se njihova žalost pretvoriti u radost.

– To je velika misao i vodilja svakog pravoslavnog hrišćanina u njegovom životu – dodao je paroh vrbanjački Batar.

Plaštanica je u oba hrama u prisustvu vjernika položena ispred oltara, nakon čega su je vjernici cjelivali i provlačili se ispod nje. Vjernici će moći da cjelivaju Plaštanicu sve do sutra uveče, uoči Vaskrsa, koji počinje da se slavi od ponoći oglašavanjem prvih crkvenih zvona.

Večernja služba Velikog petka služi se u treći čas dana, odnosno u vrijeme raspeća Isusa Hrista. Bogosluženjima na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Isusa Hrista kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi Plaštanica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*