Vasić: Učenici kaskaju za modernim vremenom zbog nedostatka opreme

Školske biblioteke moraju ići u korak s vremenom i pratiti proces digitalizacije, ali je ogromna prepreka za to nepostojanje adekvatne opreme u njima, istakla je danas direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić.

Ona je na stručnom seminaru u Trebinju, koji je okupio bibliotekare sa područja bivše Jugolsavije, predstavila svoj stručni rad o temi “Informaciona pismenost u škoslkim bibliotekama u RS”.

Vasićeva je istakla da su pod uticajem digitalizacije promijenjeni mnogi segmenti društvenog života uključujući i sve oblasti kulture.

– U ovom procesu mijenja se i čovjek i u skladu sa tim promjenama i tim tokovima moraju ići i biblioteke. Svi bibliotekari sa kojima smo stupili u  kontakt saglasni su da je informaciona pismenosti u školskim bibliotekama vrlo popularna i zanimljiva tema, ali da se o njoj može vrlo teško govoriti jer skoro pa nijedna biblioteka u potpunosti ne ispunjava osnovni preduslov, a to je postojanje računarske opreme. Nepostojanjem interneta i računara u školskim bibliotekama, školski bibliotekari su na samom početku onemogućeni da urade nešto više kako bi unaprijedili informacionu psimenost svojih učenika i naučili ih da na pravilan način traže, vrednuju i koriste informacije dostupne na internetu – navela je Vasićeva.

Ona je zaključke potkrijepila rezultatima istraživanja kojim je obuhvaćeno 45 školskih biblioteka u sedam opština u RS – Kotor Varošu, Foči, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Gradišci i Laktašima.

Predsjednica Društva bibliotekara RS Stojka Mijatović kazala je da čitavo društvo, pa i biblioteke moraju u skladu sa razvojem IT sektora stalno raditi na obrazovanju kako bi pratili nove trendove. Na seminaru je predstavljen 41 rad autora iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*