“Varoš fest”: Mališani uživali uz likove iz kraljevstva, stariji uz “Autošoviniste”

Dramska scena SPKD „Prosvjeta“ iz Prnjavora odigrala je danas prvu predstavu na ovogodišnjem Festivalu omladinskih pozorišta “Varoš fest”, a mališani i njihovi roditelji uživali su u izvođenju predstave za djecu “Bajka o bajci“.
Radi se o klasičnoj dječijoj predstavi koja je nastala po tekstu Peđe Trajkovića, njen prvenstveni cilj je da nasmije djecu, ali i da im prenese lijepe poruke sa scene.
– Ova predstava je za nas posebna jer je 30. jubilarna koju smo pripremili i realizovali. Predstava pokušava da na šaljiv način kroz razigrane, vesele i šaljve likove pokazati kako izgleda običan život, a kako kad se isti ljudi nalaze u kraljevstvu. U toj priči srećemo kralja, kraljicu, dvorsku ludu, čudovište koje je u stvari školski psiholog i patuljke iz predstave “Snježana i sedam patuljaka”. Vjerujem da su i kotorvaroški mališani zadovoljni koliko su bili i njihovi drugari u Prnjavoru gdje smo izveli četiri puta izveli ovu predstavu – istakla je za MKV umjetnički rukovodilac prnjavorskog pozorišta Brankica Radonjić.
Mališani i njihovi roditelji nisu skrivali zadovoljstvo poslije odgledane predstave.
– Moji dječaci i ja smo uživali u odličnoj predstavi. Salu smo napustili puni prelijepih utisaka i sigurno ćemo pogledati i većinu ostalih predstava. Jedino što me je razočaralo jeste slaba posjeta – kazala je Branka Pucarević.
Prnjavorsko pozorište je specifično po uspješnim predstavama za djecu i u tom segmentu važi za jedno od najboljih u RS.
– Vjerna publika je navikla da su naše predstave vesele, vedre i koloritne. Izuzetnu pažnju poklanjamo scenskim kostimima i scenografiji da bi djeca u pubici imala kompletan doživljaj i vizuelni dojam i da ne odu sa naše predstave bez utisaka – rekla je Radonjićeva.

Pozorište “Duga” iz Lopara izvelo je u večernjem terminu sjajnu komediju “Ogoljeni do koske” (Autošvinisti).
Komad jasno i glasno govori o Srbima koji su prodali dušu đavolu, odnosno pofitirali na pljuvanju po sopstvenom narodu.

Cijena ulaznice za svaku predstavu je simbolična i iznosi jednu KM.
Festival kojeg organizuje Dom kulture “Miroslav Miro Pejović” trajaće do 28. oktobra. Organizatori festivala pripremili su bogat program i ovogodišnje izdanje će nadmašiti prošlogodišnji festival. Domaćini očekuju nastupe više od stotinu muzičara i mladih glumaca iz sedam gradova u BiH. Biće prikazano 11 predstava, a na programu su i dvije dječije predstave, što je novitet u odnosu na prošlu godinu. Pored klasičnih komedija, biće prikazano i nekoliko predstava koje se bave aktuelnim problemima savremenog društva.
Suorganizator festivala je Centar za kulturu i informisanje, a generalni pokrovitelj njemačka Fondacija “Šiler helfen leben” (Učenici pomažu život).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*