Uzimajte fiskalne račune, nagrada stanovi

Ministarstvo finansija RS organizovaće nagradnu igru kako bi podstaklo izdavanje fiskalnih računa i smanjenje obima sive ekonomije, a vrijednost nagradnog fonda biće 800.000 KM, dok će glavne nagrade biti stanovi.

Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je poslije današnje sjednice Vlade, na kojoj je razmatrana informacija o potrebi i kriterijumima organizovanja nagradne igre u cilju suzbijanja sive ekonomije, da će nagradna igra početi 1. jula, a izvlačenje dobitnika biće održano u septembru.

– U nagradnoj igri moći će učestvovati svi punoljetni građani BiH koji pošalju deset fiskalnih računa izdatih u Srpskoj – naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da će glavne nagrade biti stanovi u dva ili tri grada u RS, a broj stanova koji će biti dodijeljeni najsrećnijim zavisiće od toga koliko ih budu mogli kupiti iz nagradnog fonda. Prema njenim riječima iskustva iz Srbije i Hrvatske pokazuju da su efekti nagradne igre veoma dobri.

– Zbog toga smo se odlučili da i mi to uradimo u ovoj godini. Sredstva za ovu nagradnu igru biće obezbijeđena od donatora i iz budžeta. Sredstva iz budžeta biće obezbijeđena od ušteda koje je napravilo Ministarstvo finansija tako da neće biti proširenja budžeta i uzimanja sredstava sa drugih stavki – kaže Vidovićeva.

Ona je istakla da je prijedlogom izmjena Zakona o fiskalnim kasama, koji je usvojen na sjednici Vlade, definisano da budu smanjene novčane kazne poreskim obveznicima koji ne izdaju fiskalne račune i produžen rok za njihovu uplatu.

– Kazna za pravna lica umjesto ranije predloženih 10.000 do 20.000 KM sada je 8.000 do 16.000, a za preduzetnike umjesto 5.000 do 10.000 predložena je kazna od 4.000 do 8.000. Rok za uplatu kazne produžen je sa 48 na 72 časa i ukoliko u tom periodu bude plaćena objekat neće biti zatvoren – rekla je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da do sada nisu bile propisane kazne za poreske obveznike koji nisu izdavali fiskalne račune, već se odmah išlo na zatvaranje objekata.

– Imali smo mnogo primjedbi poreskih obveznika na mjeru zatvaranja objekata i prijedloge da budu uvedene kazne i odlučili smo se da ih uvedemo. Na prelazak na kazne sa zatvaranja objekata najviše nas je opredijelio problem da radnici ne rade u periodu kada je objekat zatvoren – istakla je Vidovićeva.

Vlada je usvojila i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dobit kojim je definisano da će svim privrednicima prilikom ulaganja u opremu i postrojenja biti umanjena poreska osnovica za obračun poreza na dobit za iznos koji su uložili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*