Upozorenje voćarima, stiže jak mraz

Tokom ove sedmice očekuje se jak mraz, pa je voćarima savjetovano da se na vrijeme pripreme s obzirom na to da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka ili punog cvjetanja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema informacijama, Republičkog hidrometeorološkog zavoda najjači mraz očekuje u srijedu ujutro kada će temperatura vazduha biti između minus jedan i minus četiri stepena Celzijusova.

– Prema preporukama stručnjaka u zasadima koji nemaju antifrost-sisteme, niti frost bustere potrebno je zadimljavanje voćnjaka paljenjem bala slame, grana ili piljevine, a najbolje je paliti veći broj manjih vatri – naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Korisna je i primjena “progerbalina ili “promalina” u dozi od 1,2 do 2,4 litra po hektaru u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina kao što su “biopleks” ili “drin” 24 časa prije najavljenog mraza ili najkasnije pet časova nakon mraza. Ukoliko se tretman radi prije mraza, potrebno je povesti računa da se uradi u toplijem dijelu dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*