Ugostitelji isplaćuju neto platu, država doprinose

Ugostitelji, mali trgovci, zanatlije i drugi predstavnici uslužnog sektora u Kotor Varošu kojima je polovinom marta zabranjen rad zbog pojave virusa korona u RS dobiće pomoć Vlade u isplati plata zaposlenima.

Štab za vanredne situacije u Kotor Varošu zabranio je na osnovu odluka Republičkog štaba za vanredne situacije rad svih ugostiteljskih objekata, trgovina na malo kao što su knjižare, butici, zlatarske radnje, prodavnica bijele tehnike, građevinskog materijala, poljoprivrednih mašina i telefona, frizerskih i kozmetičkih salona, salona ljepote, svadbenih salona, fitnes centara, dječijih igraonica, privatnih stomatoloških ambulanti i priređivača igara na sreću.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je danas da će iz republičkog budžeta biti isplaćeno 16,5 miliona KM za poreze i doprinose oko 40.000 radnika u oblastima koje su najteže pogođene krizom u vezi sa virusom korona, a da njihovi poslodavci treba da obezbijede neto plate.

Višković je istakao da su Vlada i Republički štab zauzeli stav da tom mjerom bude obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

– Vlada će iz budžeta za oko 40.000 radnika iz tih oblasti platiti poreze i doprinose u iznosu od 16,5 miliona KM. Pošto se do polovine marta radilo, naš stav je da je realno i korektno da poslodavci isplate neto platu, a da iz budžeta budu plaćeni porezi i doprinosi, odnosno iznos do nivoa bruto plate – naglasio je Višković i dodao da čekaju da stupi na snagu odluka Narodne skupštine RS o proglašenju vanrednog stanja kako bi mogli realizovati tu odluku.

On je najavio da će napraviti i dodatne analize da bi vidjeli da li je neko pojedinačno pretrpio štetu izazvanu ovom krizom, a da nisu direktno bili pogođeni odlukama o zabrani rada.

– Uradićemo tu analizu i vidjeti da i tim ljudima izađemo u susret i damo im pomoć – rekao je Višković.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će gubici I poslije marta biti sanirani uz pomoć države.

– Poslodavci iz uslužnog sektora, odnosno ugostiteljstva i ostalih grana koje su zatvorene odlukama Vlade RS, imajući u vidu da su radili pola marta, treba da isplate neto plate, a mi ćemo doprinose i poreze preuzeti na sebe. Ako ne budu radili u aprilu preuzećemo i plate i doprinose u tim sektorima – rekao je Dodik.

On je dodao da će biti mobilisana sredstva da bi kreirali fond za brzi početak oporavka nakon proglašenja prestanka epidemije i da bi privreda i život krenuli da funkcionišu normalnim tokom.

– Fond solidarnosti će imati minimalni budžet od 500 miliona KM. Ne mogu da kažem da ćemo nulirati gubitke, ali bitno ćemo uticati da se privredni subjekti osposobe da krenu dalje – istakao je Dodik.

On je najavio da će prihvatiti i dio dugova koje građani i privatna i javna preduzeća imaju prema bankama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*